Dvanáct zraněných policistů při potyčkách v Severní Karolíně. Policista tam zastřelil černocha

Během střetů s demonstranty bylo v americkém státě Severní Karolína zraněno nejméně dvanáct policistů. Nové násilnosti propukly ve městě Charlotte po zastřelení černocha rovněž černošským policistou. Zraněn byl také blíže neupřesněný počet civilistů. Informovala o tom agentura AFP.

Po smrti třiačtyřicetiletého Keitha Lamonta Scotta se stovky demonstrantů shromáždily poblíž místa, kde byl zastřelen. Účastníci akce mávali transparenty s nápisy „Na životě černochů záleží“ a provolávali hesla „Není spravedlnosti, není míru“.

Policie se snažila manifestanty rozehnat slzným plynem, když se dav začal vůči přítomnosti policistů projevovat stále agresivněji. Někteří demonstranti na ně házeli kamení a také napadli a poškodili několik policejních vozidel. 

Zodpovědný za Scottovu smrt je černošský policista Brentley Vinson, který byl následně postaven mimo službu. Spolu s kolegy se pokoušel Scotta zatknout. Policisté se podle svých výpovědí cítili být ozbrojeným mužem ohroženi, proto po něm začali střílet. Na místo střelby v místním bytovém komplexu podle CNN původně přijeli zatknout jiného muže. 

Nejméně dvanáct zraněných policistů při protestech v Severní Karolíně (zdroj: ČT24)

Rodina zastřeleného podle CNN tvrdí, že v okamžiku, kdy dorazili policisté, seděl Scott v autě a četl si knihu. Policie oponuje, že na místě pak našla jeho zbraň. 

Rasové napětí v posledních dvou letech přiživilo ve Spojených státech více podobných případů, kdy většinou bělošští policisté stříleli na černochy. V pátek na silnici v oklahomském městě Tulsa zastřelili neozbrojeného muže, který údajně nereagoval na jejich výzvy.