Venezuelský prezident prodloužil výjimečný stav ekonomické nouze

Venezuelský prezident Nicolás Maduro prodloužil o další dva měsíce výjimečný stav ekonomické nouze. Informovala o tom agentura EFE. Výjimečný stav v zemi platí již od ledna. Prezident ho zdůvodňuje nutností zajistit politickou a ekonomickou stabilitu v zemi. Podle opozice se jím Maduro snaží koncentrovat veškerou moc v zemi do svých rukou.

Dekret o výjimečném stavu a stavu ekonomické nouze, který Maduro prosadil přes nesouhlas parlamentu, umožňuje prezidentovi například disponovat majetkem soukromého sektoru oficiálně za účelem zásobování obyvatel základními potřebami. Těch se Venezuelanům již delší dobu nedostává, neboť země je v hluboké ekonomické krizi.

V dekretu se též uvádí, že prezident „může nařídit další opatření sociální, ekonomická a politická, která jsou podle něj za současných okolností potřeba“. Někteří tvrdí, že Maduro se takto snaží vyhnout referendu o svém odvolání, pro které už opozice shromáždila dva miliony podpisů. Nyní ale čeká na termín pro druhou fázi sběru podpisů. 

Podle opozice režim referendum záměrně zdržuje. Pokud se totiž plebiscit uskuteční po 10. lednu příštího roku a Maduro bude odvolán, nahradí ho viceprezident z téže politické strany. Vysloví-li se lidé pro odchod Madura před tímto datem, musí se konat nové volby. Podle nedávného průzkumu si Madurovo odvolání přeje 64 procent voličů. Před dvěma týdny demonstroval za konec současné vlády v ulicích Caracasu milion lidí.