Islámský stát ztratil již polovinu svého území v Iráku. Je to deklarace, říká analytik

Irácké síly podporované koalicí v čele s Američany již získaly kontrolu nad polovinou území, které v zemi ovládali ozbrojenci ze samozvaného Islámského státu. Během své návštěvy Bagdádu to uvedl náměstek amerického ministra zahraničí Johna Kerryho Antony Blinken. Podle analytika Štefce je takové prohlášení spíše deklarativního charakteru.

Vojenský analytik Jaroslav Štefec uvedl, že postup proti Islámskému státu probíhá především podél řeky Tigridu. „Všechno ostatní jsou pouštní oblasti,“ dodal. Informace, že byla dobyta půlka území islamistů, je proto podle něj zavádějící a ne úplně pravdivá. „Je to určitý diplomatický tah, protiváha k uzavřenému příměří v Sýrii. Spojené státy se něčím potřebují deklarovat,“ vysvětlil Štefec.

Blinken rovněž oznámil, že Washington poskytne Bagdádu pomoc v hodnotě 181 milionů dolarů (v přepočtu 4,4 miliardy korun) na řešení humanitární krize, se kterou se Irák potýká navzdory pokroku, kterého bylo dosaženo na bojišti. Podle OSN muselo kvůli násilnostem opustit své domovy již více než 3,3 milionu lidí.

Islámský stát v Mosulu
Zdroj: Reuters/Stringer

Na Mosul ještě letos

I přes několik velkých porážek v uplynulých měsících Islámský stát stále kontroluje Mosul, druhé největší irácké město. Irácká armáda doufá, že zahájí operaci na dobytí Mosulu ještě letos. Kvůli těmto bojům by podle odhadů mohl přijít o střechu nad hlavou další milion lidí. Mosul byl bydlištěm dvou milionů Iráčanů, než ho islamisté v roce 2014 bez boje ovládli.

Přípravy na ofenzivu komplikuje složitá vnitropolitická situace poznamenaná obviňováním z korupce. Koncem srpna parlament vyjádřil nedůvěru ministru obrany Chálidovi Ubajdímu, který byl obviněn ze špatného nakládání s penězi určenými na obranu. Ubajdí byl přitom v boji proti Islámskému státu hlavní postavou.