Ruská armáda ukončila velké cvičení na Krymu

Na anektovaném Krymu skončilo velké cvičení ruské armády. Bylo součástí manévrů v ruském jižním vojenském okruhu, tedy v oblasti od Kaspického po Černé moře. Akce byla podle Moskvy běžným prověřením ozbrojených sil. Západní Evropa a Spojené státy v ní ale vidí demonstraci síly, která má zastrašit Ukrajinu, aby se vzdala svých nároků na poloostrov.

Rusko poslalo na cvičení dvanáct tisíc vojáků, desítky lodí, letadel i těžké pozemní techniky. „Cvičení se účastnily také čtyři tisíce rezervistů. Je to vůbec poprvé, co se záložní síly podílely na nácviku teritoriální obrany“, dodal náčelník ruského armádního generálního štábu Valerij Gerasimov.

Cvičení s názvem Kavkaz 2016 začalo v pondělí. Zvláštní strategická prověrka všech složek armády následovala krátce po srpnové zkoušce bojové pohotovosti vojsk v jižních, západních a centrálních regionech.

Armáda tvrdí, že nemá co skrývat, a zve na své polygony pozorovatele zahraničních armád. Podle států Severoatlantické aliance ale Rusko jen demonstruje svoji sílu na Krymu, a proto žádné zástupce nevyslaly.

Cvičné manévry ruské armády na Krymu
Zdroj: TASS/ČTK

Naopak některé země o předvedení zbraní stály. „Jsem tady, abych viděl práci ruské armády. Byl bych rád, kdyby se mi podařilo pozvednout armádu mého státu na stejnou úroveň“, řekl třeba armádní důstojník z Laosu Santalasy Sysavay.

Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova bylo právě skončené cvičení největším, jaké se na Krymu odehrálo od rozpadu Sovětského svazu. Rusko ale odmítá, že by masivními manévry na poloostrově připravovalo svoji armádu na konkrétní vojenskou akci. Podle Konašenkova šlo o dlouho plánované cvičení, které armáda oznámila už před rokem. 

O záměrech cvičení ale pochybuje Ukrajina. Zveřejnila záběry, které podle ní dokazují, že od Krymu přiletěla do ukrajinských výsostných vod ruská stíhačka a ohrozila její plavidlo. „Můžeme říci, že byla padesát až sedmdesát metrů vysoko. To je velmi nebezpečné a odporuje to mezinárodnímu právu“, upozornil Vladislav Smirnov z Ukrajinské pobřežní stráže. 

Ruská armáda pořádala manévry na Krymu (zdroj: ČT24)

Moskva odmítá, že by chtěla ohrozit sousední země. Vojáci se podle ní připravují výhradně na obranu ruského území. „Musíme být připraveni na jakýkoliv akt nepřátelské agrese. Nezáleží na tom, zda by šlo o teroristickou skupinu, nebo – nedej Bože – kdyby to napadlo někoho dalšího“, dodal mluvčí Konašenkov.  

Ruské tajné služby před měsícem oznámily, že zadržely dva ukrajinské diverzanty, kteří na Krymu připravovali bombové útoky. Kyjev odmítá, že by s nimi měl cokoliv společného.