Putin je mnohem více lídrem než Obama, prohlásil Trump

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump na diskuzním fóru v New Yorku uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin je mnohem více lídrem než současný americký prezident Barack Obama. Jeho prohlášení přišlo ve stejný den, kdy šéf Pentagonu Rusko obvinil z podněcování globální nestability. Na fóru odpovídala na otázky publika a moderátora i demokratka Hillary Clintonová. Došlo na kauzu e-mailů i na intervenci v Libyi.

Putin má podle Trumpa skvělou kontrolu nad svou zemí. Zároveň uvedl, že pokud bude v listopadu zvolen americkým prezidentem, že s Putinem bude umět vycházet.

Dobré vztahy s Putinem i mnoha dalšími zahraničními vůdci jsou podle republikánského kandidáta způsobem, jak zmírnit napětí mezi USA a Ruskem. Jen několik hodin předtím americký ministr obrany Ashton Carter uvedl, že Rusko má jasné ambice narušit principy mezinárodního řádu.

Od Obamy se Trump za svá prohlášení o Putinovi dočkal kritiky. Podle něj je Trump „neinformovaný ztřeštěnec“. „Nemyslím, že tento chlap je schopen zastávat funkci prezidenta Spojených států. Jakmile začne hovořit, jeho slova to jen potvrzují,“ konstatoval Obama během návštěvy Laosu.

Trump také kritizoval americké armádní špičky, které podle něj vláda Baracka Obamy „degradovala na trosky“, a naznačil, že nejvyšší generály by jako prezident vyměnil. Několik hodin před fórem řekl, že nejsilnější armáda světa se za něj dočká početního posílení a modernizace vybavení.

Ohledně svých plánů na boj proti Islámskému státu zůstal Trump v obecné rovině. „Pokud vyhraji, nechci, aby nepřítel dopředu znal mé plány,“ řekl. Trump dlouhodobě označuje za jeden z hlavních cílů své zahraniční politiky zničení IS a vyčítá Obamovi či Clintonové, že se tato organizace kvůli jejich pasivitě dostala do zbytečně silné pozice.

Hillary Clintonová
Zdroj: Aaron Bernstein/Reuters

Clintonová znovu hájila své nakládání s e-maily

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová musela na fóru o národní bezpečnosti, které pořádala v New Yorku na vyřazené letadlové lodi Intrepid televize NBC, znovu hájit své kontroverzní nakládání s utajovanými informacemi v době, kdy byla ministryní zahraničí.

Tím, že probírala plány na použití dronů a další citlivé otázky bezpečnosti v e-mailech posílaných v rozporu s předpisy přes svůj dostatečně nezabezpečený soukromý server, prý národní bezpečnost neohrozila.

Udělali jsme svět bezpečnějším, tvrdí Clintonová

Clintonová zároveň obhajovala i svou podporu americké vojenské intervence v Libyi před pěti lety a prohlásila, že do Iráku by jako prezidentka už armádu neposlala.

Ohledně intervence v Libyi v roce 2011 Clintonová odmítla kritiku svého republikánského soupeře Donalda Trumpa. „Kdybychom dovolili, aby v Libyi pokračovala občanská válka, bylo by to stejně hrozivé a nebezpečné jako to, co nyní vidíme v Sýrii,“ uvedla Clintonová.

Brzy po svržení diktátora Muammara Kaddáfho s vojenským přispěním USA, Británie a Francie v zemi nastalo dlouhé bezvládí a válka soupeřících frakcí, a díky tomu v zemi získali silnou základnu džihádisté z organizace Islámský stát.

Podle Clintonové nicméně americká politika za jejího působení na ministerstvu zahraničí posílila globální bezpečnost. „Udělali jsme svět bezpečnějším,“ řekla.

Na adresu svého volebního rivala uvedla, že Trump není schopen velet armádě ani zastávat prezidentskou funkci. Každý člen Republikánské strany, zastávající veřejný úřad či usilující o něj, by podle ní měl odpovědět na otázku, zda souhlasí s Trumpovými pohrdlivými výroky o americké generalitě a s jeho chválou na adresu ruského vůdce Vladimira Putina.