Za ničivé následky zemětřesení v Itálii mohly i těžké betonové střechy

Italské úřady zahájily vyšetřování po zemětřesení, které minulý týden zasáhlo horské oblasti ve střední Itálii. Vyšetřovatelé se zaměří hlavně na nedodržení stavebních norem v seismicky rizikové oblasti. Mnoha lidem se staly osudným například těžké betonové střechy. Podle úřadů při zemětřesení minulou středu zemřelo 290 lidí.

„První akutní nouzová situace skončila. Italská vláda prohlásila, že do jednoho měsíce musejí být zrušená stanová města a budou postaveny sruby,“ uvedl redaktor RAI Josef Kašpar.

V nouzových stanových táborech žije asi 2500 lidí. Celkově ztratilo střechu nad hlavou přes 10 tisíc lidí. Většina ale našla místo buď u příbuzných nebo v penzionech či klášterech. Někteří měli v oblasti jen prázdninové domy.

Stát pro postižené zemětřesením připravil úlevy

Kašpar zároveň uvedl, že podle italských zákonů mají lidé, kterým zničilo obydlí zemětřesení o síle větší než 6 stupňů, nárok na podporu státu sloužící k rekonstrukci nebo znovupostavení jejich domů.

„Zasažení lidé jsou také zcela osvobozeni od platby daní, splátek některých úvěrů, které mají vůči bankám či státu. Mají také možnost bezplatného ubytování v hotelech,“ podotkl Kašpar.

Nejhůře dopadlo po středečním zemětřesení historické městečko Amatrice, kde se zřítila polovina všech obydlí a zahynulo 229 lidí. Dalších 11 lidí zahynulo v Accumoli a 50 v Pescara del Tronto.

Mnozí obyvatelé Amatrice na nestabilní zdi nechali postavit velice těžké střechy z betonu a při otřesech půdy těžká váha způsobila zřícení budovy. Jde tedy o lehkovážnost lidí, kteří tyto práce provedli, ale i o zodpovědnost techniků, kteří tuto stavbu povolili. Myslím si, že státní prokuratury budou mít s touto záležitostí po několik let hodně práce.
upozornil na jednu z příčin rozsáhlé tragédie Josef Kašpar

Podle Kašpara se v Amatrice vyšetřovatelé zaměří i na veřejné stavby, tedy místní školu a nemocnici, které byly rekonstruovány, nebo postaveny znovu tak, aby odolaly zemětřesení.

Pátrání po pohřešovaných pokračuje

V Amatrice nadále pokračuje pátrání po deseti lidech, kteří jsou pohřešováni. V pondělí se záchranářům podařilo vyprostit zpod trosek hotelu Roma tělo ženy. Žena spala v prvním patře, když zemětřesení nad ránem hotel zbořilo. V troskách hotelu jsou ještě dvě těla.

V Amatrice natáčel také zpravodaj ČT Jakub Nettl. Podle něj si lidé teprve začínají uvědomovat svou situaci a začínají propadat zoufalství. Útěchu místním slíbil i papež František, který chce zasažená místa navštívit.

Zemětřesení o síle 6,2 stupně zasáhlo oblast střední Itálie ve středu nad ránem, kdy lidé ještě spali. Podle poslední bilance zahynulo při otřesech 290 lidí.