Ničivé otřesy ve střední Itálii mají už sto dvacet obětí

Oblast ve střední Itálii kolem Perugie postihlo silné zemětřesení o síle přes 6 stupňů. Podle vyjádření italského premiéra Renziho usmrtilo 120 lidí, převážně obyvatel menších vesnic a měst. „Nejde o konečnou bilanci,“ dodal Renzi. Záchranáři stále pátrají v sutinách domů. Daří se jim vyprošťovat řadu živých lidí. Počty pohřešovaných se pohybují kolem 150.

Otřesy půdy udeřily kolem půl čtvrté v noci a trvaly zhruba 20 sekund. Ohnisko záchvěvů bylo lokalizováno u Rieti v hloubce jen deseti kilometrů jihovýchodně od města Perugia a 150 kilometrů od Říma. Nejblíže otřesům bylo deset kilometrů vzdálené město Norcia.

Celkem střední Itálii zasáhla série více než 200 otřesů, přičemž dvě z prvních zemětřesení překročila sílu pět stupňů. Seismicky neklidný pás Apenin tak o sobě dal po několika letech znovu vědět.

Téměř srovnána se zemí byla vesnice Pescara del Tronto. Dosavadní čísla obětí zde zřejmě nejsou konečná. Dosud se mluví o 11 mrtvých, mezi nimiž jsou i děti.

V nedalekém městě Accumoli zemřelo nejméně 6 místních obyvatel, mezi nimi rodina s dvěma dětmi. „S rozbřeskem jsme zjistili, že situace je ještě horší, než zprvu vypadala. Budovy jsou zřícené a lidé pod troskami uvězněni zatím bez známek života,“ komentoval nad ránem starosta města Stefano Petrucci. Podle něj nezůstal v obci jediný obyvatelný dům. „Musíme postavit pro všechny obyvatele stanové město,“ řekl. 

Nejtragičtější zprávy hlásí městečko Amatrice, kde je už třicet pět mrtvých. Pod troskami některých domů nicméně mohli uvíznout další lidé. Ve městě bylo hodně turistů, protože v sobotu tam měl začít kulinářský festival. Zcela srovnána se zemí byla také známá restaurace s proslavenými špagetami „all'amatriciana“.

Starosta Amatrice oznámil, že většina obce byla srovnána se zemí. Upozornil, že záchranné týmy se snaží také zasahovat v sedmi desítkách vesnic v okolí města. „Myslím si, že počet (obětí) ještě stoupne,“ řekl. Zemětřesení zasáhlo velkou oblast, která je kvůli horskému terénu obtížně přístupná. V regionu je poškozená infrastruktura a narušená statika mostů.

„Rostou obavy, že se počet obětí velmi zvýší, až se záchranáři dostanou do historického centra města, které je prakticky zdevastované a pod sutinami zůstalo pravděpodobně mnoho lidí,“ uvedla spolupracovnice ČT v Římě Vědunka Lunardi. Zemětřesení navíc poškodilo i místní nemocnici, proto záchranáři rozváželi zraněné po dalších větších městech. 

Podle italské veřejnoprávní rozhlasové stanice RAI mnoho lidí krátce po zemětřesní vyběhlo do ulic. V Římě se budovy třásly po dobu 20 vteřin, uvedl deník La Repubblica. „Bylo opravdu silné. Postel, na které jsme leželi, se sama posouvala po místnosti,“ řekla obyvatelka města Ceselli Lina Mercantini.

Už od rána byl v úzkém kontaktu s veliteli záchranných prací premiér Matteo Renzi. Na odpoledním brífinku vyjádřil obdiv také k zástupcům civilní obrany. „Chci poděkovat všem, kteří zachránili lidský život, vytáhli zasypaného z trosek a tím ukázali, jak důležitou roli sehrává civilní obrana a také dobrovolníci,“ řekl premiér a ujistil, že každé z míst zasažených silným zemětřesením se dočká pomoci.

Chtěl bych poděkovat ze strany vlády i všech Italů těm, kteří holýma rukama hrabali v troskách, kteří se snažili zprovoznit komunikace.
Matteo Renzi
Následky zemětřesení ve střední Itálii
Zdroj: ČTK/AP

Papež František na dálku všem záchranářům i dobrovolníkům poděkoval. Zprávu o škodách i obětech podle Vatikánu přijal s hlubokým zármutkem. „Jsem v myšlenkách se všemi, které postihlo zemětřesení, kteří ztratili své milované a kteří jsou stále otřeseni strachem,“ uvedl papež. Podle televize Rai zároveň vyzval ostatní, aby se k němu v modlitbách za oběti připojili.

Česká vláda podle premiéra Bohuslava Sobotky vyjádřila soustrast rodinám obětí neštěstí. „Čekáme, zda Itálie požádá o pomoc a na specifikaci žádosti,“ uvedl Sobotka po jednání kabinetu. Italská biskupská konference ohlásila, že jako pomoc vyčlenila milion eur (27 milionů korun). Biskupové rovněž vyzvali k uspořádání celostátní finanční sbírky ve všech kostelích, jejíž výtěžek by putoval postiženým oblastem.

V této oblasti přitom nejde o první podobnou zkázu. Město Rieti poblíž epicentra je vzdáleno jen 60 kilometrů od L'Aquily, kde zemětřesení o síle 6,3 stupně v dubnu 2009 zabilo více než 300 lidí. Zanechalo po sobě také zhruba tisíc zraněných, další desetitisíce lidí bez domova a zdevastované historické centrum. Otřesy i tehdy bylo cítit až v Římě.

Ničivé zemětřesení v Itálii (zdroj: ČT24)

Máte informace přímo z místa? Napište nám SMS nebo pošlete MMS na číslo +420 736 531 189. Dejte nám vědět, zda vám můžeme zavolat. Posílejte zprávy na editoriCT24@ceskatelevize.cz