Spory štěpí po puči i početnou tureckou komunitu v Německu

Pokus o převrat v Turecku a masivní čistky, které po nich vláda zahájila, komplikují situaci v Německu. Vztahy se nevyostřují jen mezi Berlínem a Ankarou, ale i mezi několikamilionovou tureckou menšinou. Situaci ještě vyhrotilo prohlášení kancléřky, že očekává od německých Turků výraznou loajalitu. Koaliční socialisti a opozice ji obvinili ze štěpení společnosti.

Konflikt obou pólů se z Turecka přenesl do Německa. „Atmosféra v turecké komunitě je otrávená. Lidé se musí rozhodovat mezi morem a cholerou,“ říká psycholog Kazim Erdogan, který desítky let usiluje o dialog uvnitř třímilionové komunity i s německou většinou. Ten je teď ale stále složitější.

Filmařka a lidskoprávní aktivistka Düzen Tekkalová potvrzuje, že sporů přibývá i mezi kolegy, přáteli nebo členy jedné rodiny. „Přes Facebook na mě zaútočili lidi, se kterými jsem chodila do školy. Chodili jsme spolu léta do jedné třídy, skvěle jsme si rozuměli, protože jsme byli z Turecka, a najednou mě ocejchují jako uctívačku ďábla,“ podotkla Tekkalová.

Hlavně na sociálních sítích se objevují také výzvy k bojkotu výrobků a podniků spojených s údajnými příznivci klerika Fethullaha Gülena, jehož Ankara viní ze zosnování pokusu o puč. Některé mešity je dokonce varují před vstupem.

Snížit napětí mohou jen politici, míní psycholog. „Jsme traumatizovaní a toto trauma může být vyřešeno jen s pomocí vlád, které vyzvou ke klidu a umírněnosti,“ konstatoval Erdogan, který mezitím píše otevřený dopis svému jmenovci do prezidentského paláce v Ankaře.

Turecká komunita v Německu je po puči rozdělená (zdroj: ČT24)