Zasahují USA příliš do světového dění, ptá se Americký rozhodčí

Ve Spojených státech měl premiéru dokument Americký rozhodčí. Věnuje se jednomu z klíčových témat letošních voleb, totiž roli USA ve světě a názoru, že Amerika už nemůže nést tolik zodpovědnosti za stabilitu a bezpečnost světa jako dosud. Právě to je přitom bod, který zásadně rozděluje prezidentské kandidáty.

Americký viceprezident Joe Biden tento týden v Rize ujistil obyvatele Pobaltí, že pokud by je někdo napadl, Spojené státy přijdou na pomoc. „Obava, že USA se nějak stahují nebo opouštějí, jednoduše není pravdivá. Naopak, naše přítomnost ve východní Evropě bude posílena,“ řekl.

Podle Bidena není možné brát vážně slova Donalda Trumpa zpochybňující americké závazky vůči spojencům. „Buď budou evropští spojenci platit víc, včetně dřívějších schodků, nebo budou muset vypadnout. A pokud to rozbije NATO, tak to rozbije NATO,“ řekl republikánský kandidát na prezidenta v dubnu 2016.

Americký rozhodčí hledá roli USA ve světě (zdroj: ČT24)

Za ostrou rétorikou kampaně se skrývá možná nejdůležitější otázka těchto voleb. Amerika se totiž nachází na křižovatce a ptá se, jestli má na to být i nadále světovým policistou. Z dokumentu vyplývá, že by klíčky od auta zajištujícího bezpečnost některých oblastí ráda předala spojencům.

Od druhé světové války se USA zapojily do více konfliktů než jakákoliv jiná země. „Mezinárodní systém, který byl vytvořen na konci druhé světové války, nefunguje tak dobře, jak by měl. Svět je křehký,“ varovala bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová.

I když je Trump ve zpochybňování přínosů aliance osamocený, ani podle dokumentu není důvod, aby srovnatelně bohatá Evropa dávala na společnou obranu výrazně méně prostředků než Amerika. „Máme často tendenci podceňovat, čím mohou ostatní země přispět, a přeceňovat, čeho mohou dosáhnout USA. To je trochu nebezpečné,“ doplnila historička Elizabeth Cobbsová, která je autorkou dokumentu Americký rozhodčí.