Spiegel: Dodavatel zbraně pro mnichovského střelce tvrdí, že nakupoval i v Česku

Jedenatřicetiletý muž, který prodal střelnou zbraň útočníkovi z Mnichova, podle svého tvrzení nakupoval zbraně také v České republice. Uvedl to magazín Spiegel. Podle něj prodejce zbraní Philipp K. obchodoval i na Slovensku nebo ve Švýcarsku. Osmnáctiletý David Ali Sonboly v červenci jednou ze zbraní od Philippa K. zabil devět lidí a pak i sebe.

Philipp K. k nákupu i prodeji zbraní a munice využíval takzvaný Darknet, což je obtížně přístupná, anonymní část internetu využívaná mimo jiné k nelegálním obchodům. Zmíněný muž v Darknetu podle Spiegelu vystupoval pod přezdívkou Rico.

V komunikaci s ostatními uživateli této sítě o sobě prozradil mimo jiné to, že sbírání zbraní je jeho zvláštní hobby. Tvrdil, že za jejich nákupem jezdil opakovaně do zahraničí. V Česku prý koupil zbraně Česká 85 a PM-63 s tlumičem, na Slovensku dokonce kalašnikov. Němečtí vyšetřovatelé už dříve oznámili, že zbraň mnichovského střelce zřejmě pocházela ze Slovenska nebo z České republiky. 

Rico na síti také poznamenal, že jeho životním snem je účast na třetí světové válce. Za zločince se ale nepovažoval, „pokud se odhlédne od držení zbraní“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie prodejce zbraní Philippa K. zatkla v polovině srpna, právě díky jeho předchozím obchodům. Domluvila s ním fingovaný obchod, když předstírala zájem o dvojici zbraní a nábojů v hodnotě osm tisíc eur (asi 216 tisíc korun). Jedenatřicetiletého muže, který už v předchozí komunikaci připustil, že Sonbolymu prodal zbraň, pak strážci zákona zatkli, když mělo dojít k předání zbraní.

Sonboly, Němec s íránskými kořeny, vraždil 22. července u mnichovského nákupního centra Olympia. Vyšetřovatelé už dříve uvedli, že byl příznivcem krajní pravice a vybíral oběti, které vypadaly jako přistěhovalci. Za zbraň a náboje zaplatil 4350 eur (118 tisíc korun).