Turecko: Víza do EU skončí do konce roku. Nebo vypovíme uprchlickou dohodu

Pokud Turecko do konce roku nezíská bezvízový styk s Evropskou unií, přestane přijímat uprchlíky, které osmadvacítka vrací z řeckých ostrovů. V rozhovoru pro Die Welt to řekl turecký velvyslanec při Evropské unii Selim Yenel. Ankara současně očekává, že do roku 2023 rozšíří řady evropského společenství.

„Liberalizace vízového styku musí přijít ještě před koncem letošního roku, rok 2017 není přijatelný,“ oznámil velvyslanec v interview pro německý list. „V příštím roce se budou konat volby v důležitých evropských zemích, jako je Francie a Německo. Při nich by se mohly hledat argumenty, proč by turečtí občané neměli dostat bezvízový styk.“

Pro zrušení víz si Evropská unie stanovila celkem 72 podmínek, které se týkají mimo jiné zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů.

Ankara ale podle Bruselu zatím všechny neplní a někteří eurokomisaři naznačili, že směrnice o bezvízovém cestování do konce roku nevznikne. Roli hrají i společenské čistky, které v posledních týdnech provádí režim prezidenta Erdogana poté, co ustál pokus o vojenský puč – v Unii zní hlasy kritizující Ankaru za to, že zesiluje nedemokratické tendence.

Yenel: Bez zrušení víz bychom syrské běžence přestali přijímat

Ambasador Yenel nyní pohrozil, že pokud Turci bezvízový styk nezískají, Ankara přestane plnit březnovou dohodu s EU o společném řešení migrační krize. „V takovém případě bychom neposílali do Evropy autobusem miliony uprchlíků, jak si někteří představují. Přestali bychom ale přijímat zpátky syrské uprchlíky z EU,“ řekl velvyslanec. Vyjádřil ale přesvědčení, že k takovému vývoji nedojde a březnová dohoda bude zachována.

Zároveň předpokládá, že na rozhovory nebudou mít dopady neúspěšného pokusu o vojenský převrat žádný vliv.  „EU si nemusí dělat starosti o demokracii v Turecku. Není k tomu žádný důvod,“ řekl. Podle něj je pochopitelné, že Turecko v době převratných událostí muselo přijmout výjimečná opatření.

Velvyslanec také vyjádřil přání, aby Unie dala jasněji najevo, že pokus o puč odsuzuje a že stojí na straně prezidenta Recpa Tayyipa Erdogana. „Turecko očekává, že (německá) kancléřka (Angela) Merkelová, předseda Evropské rady (Donald) Tusk, předseda Evropské komise (Jean-Claude) Juncker nebo slovenské předsednictví navštíví naši zemi. To by posílilo demokracii v Turecku a ukázalo, že jste pochopili, že demokracie byla zachráněna (před pučisty).“

Podle Yenela také Ankara nadále usiluje o vstup do Unie. „Turecká vláda chce do EU vstoupit před rokem 2023,“ řekl. „V současnosti nejsou podmínky pro vstup tak výhodné, ale to se může rychle změnit.“