Střelec z Mnichova si koupil zbraň a náboje za více než 100 tisíc

Střelec z Mnichova zaplatil nelegálnímu obchodníkovi za zbraň a náboje 4350 eur (118 tisíc korun). Uvedlo to státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem. Prodejce zbraní policie v úterý zatkla.

Osmnáctiletý David Ali Sonboly, který v Mnichově vraždil, se podle vyšetřovatelů s jedenatřicetiletým prodejcem zbraní sešel dvakrát. Poprvé od něj 20. května za 4000 eur koupil na Slovensku vyrobenou pistoli Glock 17 a 100 nábojů, podruhé 18. července 350 nábojů za 350 eur. Prodej domluvili přes takzvaný Darknet, obtížně přístupnou, anonymní část internetu využívanou mimo jiné k nelegálním obchodům.

Darknetu nezaměstnaný ilegální obchodník se zbraněmi využíval běžně. V minulosti v hesenském Marburgu, kde ho v úterý zatkla speciální jednotka policie, směnil zbraně a náboje s 62letým účetním ze Severního Porýní-Vestfálska. Zbraň a náboje v červenci prodal také teprve 17letému studentovi z Hesenska.

Policie v noci na 3. srpna pokoj studenta, který žije u rodičů, prohledala. Našla celý arzenál zbraní, mimo jiné pistoli typu Walther PK 380, čtyři revolvery, tři další zbraně různých kalibrů i pět kilo střelného prachu. Vyšetřovatelé ale nemají žádné indicie, že by se je mladík chystal použít.

Díky těmto obchodům se vyšetřovatelům podařilo navázat kontakt s prodejcem zbraní. Domluvila s ním fingovaný obchod, když předstírala zájem o dvojici zbraní a nábojů v hodnotě 8000 eur (asi 216 tisíc korun). Jedenatřicetiletého muže, který už v předchozí komunikaci připustil, že Sonbolymu prodal zbraň, policie zatkla v úterý. Obchodník měl přitom u sebe pro osobní ochranu ilegálně drženou střelnou zbraň.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další zbraně byly zakopané u dálnice u Kolína nad Rýnem

Muž vyšetřovatele posléze navedl k dalším zbraním, které v bedně zakopal poblíž dálnice u Kolína nad Rýnem. Policisté v bedně skutečně našli zbraně, včetně poloautomatických, a munici. V úterý také podle státního zástupce Alexandera Badleho zatkli mužovu jedenatřicetiletou přítelkyni. Posléze ji ale propustili, protože se nedomnívají, že by byla do obchodu přímo zapletena.

Sonboly, Němec s íránskými kořeny, vraždil 22. července u mnichovského nákupního centra Olympia. Vyšetřovatelé už dříve uvedli, že byl příznivcem krajní pravice a vybíral oběti, které vypadaly jako přistěhovalci. Nyní server Spiegel Online napsal, že střelec po útoku zamířil do blízkého domu. Na jeho schodišti potkal několik obyvatel, na které ale nezaútočil. Pak se skryl v garáži domu, kterou po delší době opustil. Když pak narazil na policisty, zastřelil se.