V Německu zatkli muže, který dodal zbraň mnichovskému střelci

Speciální jednotka německé policie v Marburgu zatkla nelegálního obchodníka se zbraněmi, který dodal pistoli a munici útočníkovi z Mnichova. Osmnáctiletý David Ali Sonboly, Němec s íránskými kořeny, s ní 22. července zavraždil u mnichovského nákupního centra Olympia devět lidí a poté spáchal sebevraždu.

Jednatřicetiletý zadržený podle německých médií obchoduje se zbraněmi přes takzvaný Darknet, obtížně přístupnou část internetu využívanou k nelegálním obchodům. Prostřednictvím Darknetu se poprvé zkontaktovali se Sonbolym, pistoli Glock 17 a munici si ale předali osobně.

Zatčený policistům řekl, že zbraň dodal mnichovskému střelci už v květnu v Marburgu. Munici mu prodal čtyři dny před masakrem. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že zbraň pocházela ze Slovenska.

Německo je řazeno k zemím s nejpřísnějšími zákony o střelných zbraních na světě. Předpisy ohledně jejich držení zpřísnily už po střelbě ve školách v Erfurtu v roce 2002 se sedmnácti a Winnendenu v roce 2009 s šestnácti mrtvými. Zájemce o zbraň mladší 25 let musí absolvovat psychologické vyšetření, než si může koupit zbraň.

I přes přísnou kontrolu je ale Německo čtvrté na světě z hlediska soukromého vlastnictví zbraní, po USA, Švýcarsku a Finsku. Jak upozornil server britského listu The Guardian, v zemi jich je registrováno více než 5,4 milionu střelných zbraní. V přepočtu na obyvatele je tam tudíž legálně více zbraní než v Mexiku, Rusku či Jihoafrické republice.

Zbraně
Zdroj: Douliery Olivier/ČTK/ABACA
obrázek
Zdroj: ČT24

Frankfurtský státní zástupce řekl, že policie podezřelého vyšetřovala kvůli nelegálnímu obchodu se zbraněmi v nesouvisejících případech.

Policie na muže nalíčila past, při níž přes Darknet předstírala zájem o koupi pistole za osm tisíc eur (v přepočtu asi 216 tisíc korun). Při zatčení mu pak zabavili automatickou pistoli, druhou pistoli, střelivo a další zbraň, kterou měl pro vlastní použití. Ve středu bude zadržený předveden před vyšetřujícího soudce.

Sonbolyho rodiče přišli do Německa z Íránu v 90. letech, jejich syn měl podle policie psychické problémy a zajímal se o případy hromadného zabíjení. Vyšetřovatelé už dřív uvedli, že byl příznivcem krajní pravice a při střelbě u Olympie si vybíral oběti, které vypadaly jako přistěhovalci. Bavorská policie při vyšetřování tragédie vyslechla už 250 lidí.