Tisíce tureckých policistů a vojáků přišlo o práci

Turecko ve středu v souvislosti s vyšetřováním červencového pokusu o puč vydalo dva dekrety, které znamenají rozsáhlé propouštění v ozbrojených složkách. O práci připravily více než dva tisíce policistů a stovky vojáků a zaměstnanců telekomunikačního úřadu BTK. Současně vyšel ještě jeden dekret, který naopak propouští 38 tisíc lidí z vězení.

Tisíce propuštěných policistů, vojáků a pracovníků BTK přišly o práci kvůli podezření, že mají vazby na duchovního Fethullaha Gülena, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlašuje za organizátora červencového pokusu o převrat.

Nová vlna propouštění je ovšem jen kapkou v moři. V rámci čistek ve státní správě přišlo přinejmenším dočasně o práci přes 81 tisíc zaměstnanců včetně soudců, prokurátorů, policistů, úředníků či učitelů. Pět tisíc z nich dostalo výpověď, zbytek byl prozatím zbaven funkcí.

V Turecku je vyhlášen na tři měsíce mimořádný stav a vězení se plní lidmi, které policie spojuje s organizováním pokusu o převrat. Zadržela již více než 36 tisíc lidí, z nich 17 tisíc bylo obviněno.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Reuters

Turecká vláda teď nařídila podmínečně propustit 38 tisíc vězňů. Na Twitteru to oznámil ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Reforma má pomoci uvolnit turecké žaláře, které jsou kvůli desetitisícům lidí zatčených po nezdařeném puči značně přetížené.

Turecké bezpečnostní složky cílí i na firmy

Finanční policie podnikla v úterý v Istanbulu rozsáhlou operaci proti podnikům podezíraným ze sepětí s Gülenem. Skupiny policistů podnikly současné razie v sídlech 44 firem v čtvrtích na asijském břehu velkoměsta na Bosporu. V rámci operace prokurátoři vydali celkem 120 zatykačů, uvedla agentura Anadolu. O jaké podniky šlo, ale nesdělila.

Během pokusu o převrat zemřelo v Turecku na 240 lidí. Ankara za hlavní hybnou sílu událostí považuje duchovního Gülena, který žije v exilu v USA. Turci proto požádali Washington o jeho vydání. USA takový krok ale odmítají, dokud Ankara nepředloží důkazy o Gülenově zapojení do pokusu o puč.