Při náletech v Sýrii zemřela britská školačka, která se přidala k IS

Kytka: Britové přidávající se k IS jsou jen kapka v moři (zdroj: ČT24)

Zřejmě při náletu spojeneckých sil zahynula jedna ze tří britských školaček, které se loni vydaly do Sýrie podpořit takzvaný Islámský stát. Podle zpravodajského serveru BBC se o úmrtí dcery v syrském města Rakka dozvěděli její rodiče. Kadize Sultanaové bylo šestnáct let.

Dívka zřejmě zahynula při leteckém náletu spojeneckých sil. Do Sýrie spolu se svými dvěma stejně starými přítelkyněmi odletěla loni v únoru z londýnského letiště Gatwick. Britské ministerstvo vnitra zprávu o její smrti nekomentovalo.

Mladé Londýňanky, které utekly z domova, byly podle policie tajně převezeny do Sýrie přes tureckou hranici. Shamima Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová zamířily podle médií za svou další bývalou spolužačkou z londýnské školy Bethnal Green Academy. Případ loni vyvolal obrovskou vlnu pozornosti a také napětí ve vztazích mezi Británií a Tureckem.

Nebezpečným časem pro ty odchody jsou prázdniny. Ty tři dívky z východního Londýna odešly loni během jarních prázdnin. Není vyloučeno, že v těchto dnech – shodou okolností tento týden dostanou studenti středoškoláci výsledky maturit – se k podobné akci rozhodnou někteří následníci.
Ivan Kytka

Britské bezpečnostní složky odhadují, že do Sýrie dosud odcestovalo asi 600 britských muslimů, z toho asi 50 mladých žen a dívek. Řada z nich se připojila k radikálům z IS a dalších skupin. Ti, kteří se vrátí domů, představují pro Británii teroristickou hrozbu.

Z Manbidže byl vytlačen IS

Arabské a kurdské síly získaly plnou kontrolu nad syrským městem Manbidž. Město měl až do minulé soboty pod kontrolou samozvaný Islámský stát, boje trvaly dva měsíce. Syrské rebely letecky podporovala koalice vedená Spojenými státy. Na zemi se bojů účastnily i americké speciální jednotky.

Radikálové prchající z města Manbidž ovšem s sebou pomocí 500 aut odvezli asi 2000 civilistů na své pozice 40 kilometrů od města. Mluvčí Demokratických sil Sýrie (SDF) později uvedl, že všechny civilisty osvobodili.

Dobytím Manbidže se otevřela cesta k hlavnímu městu takzvaného Islámského státu - Rakka. Jen za tento týden tam v bojích přišlo o život 20 civilistů. Boje pokračují i v severosyrském Aleppu, kde ruská armáda, bojující na straně vlády v Damašku, vyhlásila každodenní tříhodinové příměří.

Arabista a kurdolog Petr Kubálek k bojům v Sýrii (zdroj: ČT24)