V thajském letovisku vybuchly dvě nálože. Odpáleny byly mobilem

V thajském přímořském letovisku Hua Hin vybuchly dvě nálože, při jejichž explozích zahynula jedna Thajka a dalších deset osob utrpělo zranění. Podle policie je mezi zraněnými i osm zahraničních turistů, jejichž národnosti zatím nejsou známé. České ministerstvo zahraničí však nemá informace, že by mezi postiženými byli Češi.

Incident se stal v oblíbeném letovisku jihozápadně od Bangkoku na pobřeží Thajského zálivu. Thajská policie sdělila, že bomby byly ukryty v květináčích 50 metrů od sebe a odpáleny na dálku pomocí mobilních telefonů. Vyšetřovatelé nyní zjišťují motivy útoků a pátrají po jejich pachatelích.

První výbušnina explodovala půl hodiny po první. Druhá, která zabíjela a zraňovala, vybuchla u jednoho baru půl hodiny po první, jež nikoho nezasáhla. Mrtvou je podle policie místní prodavačka jídla. Zranění, jejichž stav thajské zdroje neupřesnily, jsou v nemocnici.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, zda jsou mezi lidmi zasaženými útokem Češi. Podle Ireny Valentové z tiskového odboru úřadu se mohou lidé případně obrátit na konzulární linku v Bangkoku.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže ale v letovisku s největší pravděpodobností žádní Češi v rámci organizovaných zájezdů nebyli, protože teď je v dané oblasti období dešťů a tuzemské kanceláře tam vozí turisty od října do dubna.

Útoky zřejmě souvisí s přijetím ústavy vojenské junty

Thajská policie se domnívá, že atentát souvisí s vnitřními spory v Thajsku, nikoli s mezinárodním terorismem. Právě v letovisku Hua Hin má svůj palác i 88letý thajský král Pchúmipchon Adundét, který je nejdéle vládnoucím monarchou světa a má mnoho kritiků. V pátek bude v zemi tradiční den volna u příležitosti narozenin královny Sirikit.

Thajsko hlasuje v referendu o ústavě
Zdroj: Reuters

Odpůrcům vlády se také nelíbí, že vládnoucí vojenská junta uspořádala referendum, v němž lidé minulý týden schválili novou ústavu. Výsledek referenda je přesvědčivým vítězstvím pro vůdce junty generála Prajutcha Čana-Oču, který se dostal k moci po státním převratu v roce 2014. Opozice to označuje za nepřípustné posílení pozice armády.

Koordinované bombové útoky nejsou na převážně muslimském jihu země nijak vzácné, při bojích tamních povstalců v posledních letech zahynuly tisíce lidí. Na jiném místě na jihu Thajska dnes podle policie na jednom tržišti zranila exploze bomby šest lidí. Avšak útoky v thajských turistických místech jsou podle stanice BBC vzácné.