Rusko-britské sbližování? Mayová s Putinem chtějí společně porazit teroristy

Nová britská premiérka a šéf Kremlu vyjádřili nespokojenost se současným nastavením rusko-britských vztahů. Theresa Mayová a Vladimir Putin chtějí vazby vylepšit a více spolupracovat v boji proti terorismu nebo v oblasti letecké bezpečnosti. Putin se už v úterý dohodl na normalizaci vztahů s tureckým prezidentem.

Mayová s Putinem hovořila telefonicky. Stalo se tak poprvé od chvíle, kdy se po klíčovém britském referendu stala narychlo premiérkou. Vztahy mezi Ruskem a Británií jsou napjaté hlavně kvůli vyšetřování smrti bývalého špiona Alexandra Litviněnka.

Ten byl v roce 2006 otráven radioaktivním poloniem a Britové z jeho smrti viní ruské agenty. Z vyšetřování navíc vyplynulo, že vraždu pravděpodobně odsouhlasil sám ruský prezident.

Země se neshodnou ani na řešení syrské krize, kde Kreml podporuje Asadův režim. Problémová je rovněž Ukrajina – Británie patří mezi země, jež se připojily k protiruským sankcím kvůli anexi Krymu.

Moskvu navíc viní z podpory východoukrajinských separatistů zbraněmi i vojáky, což Rusko odmítá. Londýn na rozdíl od Francie nebo Německa dosud tvrdě prosazoval pokračování restrikcí.

Londýn a Moskvu ale spojuje společný nepřítel v podobě teroristů. „Premiérka si uvědomuje, jak důležité jsou britsko-ruské vztahy, a vyjádřila naději, že i přes rozdílné názory na některé věci budou obě země komunikovat o problémech otevřeně,“ konstatovala mluvčí Downing Street.

„Premiérka a prezident se shodli na tom, že britští a ruští občané čelí společné hrozbě v podobě terorismu a že spolupráce v oblasti letecké bezpečnosti je důležitou součástí mezinárodního úsilí v boji proti terorismu,“ dodala mluvčí. Dialog by měl probíhat zejména mezi bezpečnostními agenturami.

Britská premiérka Theresa Mayová
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Snaží se Putin rozhádat Unii?

Mnozí pozorovatelé si myslí, že rozhodnutí Britů v červnovém referendu odejít z Evropské unie prospěje záměrům Kremlu v době, kdy je Putin obviňován ze snahy vrazit klín mezi členy EU.

„Máme docela komplikované vztahy s Velkou Británií. Doufáme, že vzhledem k novým skutečnostem tam převládne pochopení nutnosti dobrých styků s naší zemí,“ prohlásil krátce po referendu kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Šéf litevské diplomacie Linas Linkevičius nedávno řekl, že Litva se obává, aby Evropská unie po brexitu neoslabila svůj pevný postoj vůči Rusku.