Rakousko posílilo ostrahu policejních stanic i letiště kvůli výhrůžkám džihádistů

Kvůli výhrůžkám zvýšilo Rakousko ostrahu některých policejních stanic v zemi, ale například i vídeňského letiště a hlavního nádraží. Anonymní hrozba teroristickým útokem přišla podle úřadů e-mailem „z džihádistických kruhů“.

Zvýšená bezpečnostní opatření se dotkla policejních stanic ve Vídni a spolkových zemích Dolní Rakousy a Štýrsko. Ostrahu úřady posílily také na vídeňském letišti. Policie prohledala i hlavní nádraží rakouské metropole. Evakuace žádného z dopravních uzlů ale nebyla nutná.

Hrozby byly velmi konkrétní

Výhrůžky dostalo několik policejních stanic ve čtvrtek ráno elektronickou poštou. Hrozba údajně pochází „z džihádistických kruhů“. Co tomu nasvědčuje, ale vyšetřovatelé neuvedli.

Rakouské úřady ze stejné e-mailové adresy už v minulosti obdržely výhrůžky, uvedl mluvčí ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundböck. Tentokrát ale text zmiňoval konkrétní místa, adresy a časy atentátů. Časové období pro útoky uvedené v e-mailu již pominulo, dodal mluvčí. Podle něj není žádný důvod k panice. Teroristické útoky se nicméně v současnosti nedají vyloučit nikde v Evropě, dodal. 

Vyšetřování případu převzal rakouský Spolkový úřad na ochranu ústavy a pro boj s terorismem (BVT), který plní funkci civilní kontrarozvědky.