Papež vyzval Poláky k soucitu s uprchlíky a připomněl jejich migraci

Papež František vyzval Polsko k soucitu s uprchlíky, kteří utíkají před válkou a hladem. Učinil tak při setkání s polským vedením v Krakově, kam přiletěl na svou první návštěvu Polska od nástupu do čela katolické církve před třemi roky. Hlavním bodem jeho pětidenní cesty jsou krakovské Světové dny mládeže.

 Na úvod návštěvy se papež odpoledne setkal na královském hradu Wawel s nejvyššími polskými představiteli v čele s prezidentem Andrzejem Dudou a premiérkou Beatou Szydlovou. Při této příležitosti je vyzval, aby překonali obavy a projevili soucit s migranty, a připomněl, že i mnoho Poláků emigrovalo z vlasti.

Je třeba „ducha připravenosti přivítat ty, kdo utíkají před válkami a hladem, a solidarity s těmi, kdo byli zbaveni svých základních práv, včetně práva svobodně a bezpečně vyznávat svou víru,“ prohlásil při setkání František.

Polsko přivítalo papeže (zdroj: ČT24)

Polsko patří k členským státům Evropské unie, které se zdráhají přijímat migranty z problematických zemí, jako jsou Sýrie, Afghánistán nebo Pákistán. Důvodem jsou obavy z toho, že muslimští běženci mohou ohrozit bezpečnost země a její křesťanské tradice.

Příjezd papeže do země je velká událost. Podle tamního statistického úřadu věří v Boha kolem 90 procent obyvatel. Na nedělní mši, kterou budou vrcholit letošní Světové dny mládeže v polském Krakově, se proto očekává účast až 1,5 milionu lidí ze 187 zemí světa.

Papež František
Zdroj: Reuters

Polské úřady povolaly kolem 40 tisíc strážců zákona. Přísná bezpečnostní opatření byla zavedena na dálnicích i železnicích vedoucích do Krakova. Na řadě míst jsou prohlídky, zakázány byly jakékoli zbraně i přelety dronů.

Policie nechce dělat z Krakova neprodyšně uzavřenou pevnost, snaží se vybalancovat jednotlivá rizika úměrně teroristickým útokům v Německu a Francii.
Josef Pazderka
zpravodaj ČT

Oslavy ve stínu brutální vraždy kněze

Hrozba terorismu se vznáší nad celou Evropou. Církev šokovala úterní vražda kněze ve Francii – šlo o první podobný islamistický útok v Evropě. Očekává se, že papež vzdá v Polsku zabitému knězi hold. Ozývají se hlasy, že by se měl stát mučedníkem kvůli tomu, že zemřel kvůli své víře.

„Teroristické útoky poutníci vnímají, je tady dokonce francouzský biskup, který mluvil o situaci v jeho diecézi, kde se útok stal. Je to obrovský smutek a šok, na průběhu Světových dnů mládeže to ale nic zásadního nezměnilo. Zabití byli připomínáni a zahrnuti do modliteb,“ informoval Pazderka.

Smutné události z posledních dnů komentoval František v letadle během letu z Vatikánu do Krakova. „Neměli bychom se bát říct pravdu: Svět je ve válce, protože ztratil mír,“ uvedl podle agentury DPA. Nicméně dodal, že nehovoří o válce mezi náboženstvími. „Je to válka o zájmy, válka o peníze, válka o přírodní zdroje… Nemluvím o válce náboženství,“ řekl.

Ve čtvrtek byl na polském území zadržen muž iráckého původu, který u sebe měl výbušniny. Podle televize Polsat se chystal zaútočit na francouzská komerční zařízení.

Světové dny mládeže, které dostaly přezdívku „katolický Woodstock,“ inicioval před více než třemi dekádami Františkův předchůdce, polský rodák Jan Pavel II. Ten je Poláky velmi uznáván i díky tomu, že je inspiroval k revoltě proti komunistické nadvládě.

Padne řeč i na polskou ústavní krizi?

Mnoho polských církevních hodnostářů patří mezi stoupence současné konzervativní vlády a nesouhlasí s Františkovými umírněnými názory na rozvody a homosexualitu.

Právě s biskupy se papež večer setkal ve wawelské katedrále, podle účastníků ale jednání za zavřenými dveřmi proběhlo srdečné. Představitelé vládní strany Právo a spravedlnost
(PiS) se naopak marně snažili dosáhnout toho, aby se František při návštěvě Wawelu pomodlil u krypty s hrobem bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského, který zahynul v roce 2010 při leteckém neštěstí u Smolenska. Papežova delegace ale změnu Františkova programu odmítla.

Média navíc s napětím očekávají, zda se František vyjádří k ožehavé politické situaci v hostitelské zemi. Vláda totiž čelí doma i v zahraničí kritickému hodnocení stavu právního státu v Polsku kvůli kontroverzní reformě ústavního soudu.