Útočník z Ansbachu plánoval „spektakulární“ sebevraždu už dříve

Sedmadvacetiletý Syřan, který na sobě v neděli odpálil bombu v bavorském Ansbachu, už počátkem roku 2015 uvažoval o sebevraždě. Podle deníku Bild to vyplývá z informací od psychoterapeuta, v jehož péči útočník před rokem byl. Už tehdy si prý přál, aby jeho smrt přilákala co největší pozornost. K činu byl rozhodnut kvůli ztrátě rodiny v Sýrii a také z obavy z deportace do Bulharska.

Terapeut ve své zprávě o stavu pozdějšího útočníka z Ansbachu uvedl, že se lze domnívat, že syrský žadatel o azyl „chce vytvořit spektakulární scénu pro vlastní sebevraždu“. Muže podle terapeuta přivedlo k myšlenkám o vlastní smrti to, že před útěkem ze Sýrie zabila jeho manželku a dítě raketa, jež dopadla na jeho dům. Syřan tak byl přesvědčen, že nemá co ztratit.

Muž také při terapii uvedl, že se začal připravovat na sebevraždu pro případ, že by měl být deportován do Bulharska. Sofie mu v roce 2013 přiznala status chráněné osoby, a proto mu Německo o rok později odmítlo udělit azyl a naopak mu nařídilo návrat do balkánské země. Deportaci však odložilo kvůli mužovu zdravotnímu stavu.

Už dříve se v německých médiích objevila Syřanova tvrzení, že byl v Bulharsku týrán. Policie ho údajně zbila, protože nechtěl poskytnout otisky prstů. Muž také tvrdil, že mu nebylo v zemi poskytnuto lékařské ošetření.

Útočník odpálil výbušninu ukrytou v batohu před vstupem na hudební festival v Ansbachu. Exploze ho zabila a zranila dalších 15 lidí. K útoku se následně přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Migrační krize dělá starosti 83 procentům Němců, loni jen třetině

Podle čerstvého průzkumu společnosti GfK představuje příchod stovek tisíc uprchlíků a jejich integrace nejzávažnější problémy, jimž Německo v současné době čelí. V průzkumu 83 procent dotázaných uvedlo, že jim důsledky migrační krize dělají starosti. V polovině loňského roku se takto v průzkumu GfK vyjádřilo jen 35 procent dotázaných, číslo se tedy za poslední rok více než zdvojnásobilo.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Každý sedmý člověk, který si dělá kvůli migrační krizi starosti, chce tento problém řešit prostřednictvím pozitivní integrace (uprchlíků). A každý pátý se vyslovuje proti tomu, aby imigrace pokračovala,“ uvedl autor studie Raimund Wildner. Průzkum se přitom uskutečnil ještě před nedělními útoky v Reutlingenu a v Ansbachu, za nimiž stáli uprchlíci ze Sýrie.

Na Oktoberfest možná jen bez batohu

Právě v reakci na útok v bavorském Ansbachu už mnichovská radnice zvažuje, že zcela zakáže vstup na zářijový pivní festival Oktoberfest návštěvníkům s batohem. Provozovatelé pivních stanů na Tereziánské louce podle serveru Spiegel Online návrh mnichovského primátora Dietera Reitera vítají.

Už v dubnu se přitom mnichovské úřady rozhodly, že na letošním Oktoberfestu budou přísnější bezpečnostní opatření než dříve. U všech vstupů do areálu mají být kontrolní stanoviště, kde bude bezpečnostní personál prohlížet návštěvníkům zavazadla. Oktoberfest je největší pivní slavností světa. Loni na něj zavítalo 5,9 milionu návštěvníků.