Exploze v Ansbachu: Němci našli v mobilu útočníka islamistický obsah, k akci se přihlásil IS

Sedmadvacetiletý muž odpálil v bavorském Ansbachu výbušninu u vchodu do areálu, kde se konal hudební festival. Dvanáct lidí bylo zraněno, z toho několik těžce. Útočník při explozi zemřel. Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna byl pachatelem odmítnutý žadatel o azyl ze Sýrie a pravděpodobně islamský fundamentalista, jelikož se v ubytovně, kde žil, našla v jeho dvou mobilech a laptopu videa oslavující vůdce Islámského státu, abú Bakra Bagdádího. Islámský stát se k útoku přihlásil prostřednictvím své agentury Amak.

„(Útočník) provedl operaci v reakci na výzvy k útokům na země, které jsou součástí koalice, jež bojuje proti Islámskému státu,“ uvedla agentura Amak.

Německo se přímých bojů proti IS neúčastní. Z Turecka ale létají jeho letadla Tornado, která zajišťují letecký průzkum pozic islamistů pro mezinárodní koalici vedenou Spojenými státy, a Berlín také poskytl spojencům speciální letoun pro tankování ve vzduchu.

Hermann: Nebyl to obyčejný pokus o sebevraždu

Lidé, kteří procházejí duševní krizí a kteří už dlouho o podobném činupřemýšleli, vidí, jak velký měly činy jiných efekt, a řeknou si: Teď to udělámtaké.
Jens Hoffmann
psycholog

Podle Herrmanna natočil útočník na vlastní mobil poselství, v němž arabsky ohlašuje „akt pomsty“ vůči Němcům, kteří podle něj zabíjejí muslimy. Tvrdí také, že jedná ve jménu Alláha. V nahrávce se podle ministra zmínil i abú Bakru Bagdádím a o své loajalitě k němu. V počítači atentátníka policisté také objevili videa oslavující násilnosti, které IS páchá.

V ubytovně, kde útočník přebýval, se našel rovněž kanistr s naftou, kyselina solná, ředidlo, pájka, dráty, baterie a křesadlo, což podle policie mohlo posloužit jako materiál pro sestrojení další výbušniny. Policie ubytovnu evakuovala.

Událost v Ansbachu není podle Herrmanna možné považovat za obyčejný pokus o sebevraždu také proto, že muž přidal do batohu s výbušninou mnoho ostrých kovových částí, aby v okolí exploze napáchaly co největší škody. „Proto musíme vycházet z toho, že toto nebyla jen obyčejná sebevražda, neboť chtěl zřejmě zabít co nejvíce lidí,“ uvedl ministr.  

Islámský stát se přihlásil k bombovému útoku v Ansbachu (zdroj: ČT24)

Podle spolkového ministra vnitra Thomase de Maizièra je vyšetřování útoku v Ansbachu zatím ve velmi raném stadiu. „Nelze vyloučit spojitost s mezinárodním terorismem, konkrétně s IS, stejně jako psychickou labilitu pachatele nebo kombinaci obojího,“ řekl de Maiziére. Podotkl také, že psychicky labilní lidé jsou náchylnější k tomu podlehnout radikalizaci, ať náboženské nebo extremistické.

Útočníkovi hrozila deportace do Bulharska

De Maiziére dále uvedl, že pachatel útoku přišel do Německa v roce 2014, nedostal však azyl, protože mu ho už dříve udělilo Bulharsko. Tam měl být poslán a za tímto účelem dostal dva příkazy k vyhoštění. Nařízení o jeho deportaci bylo však pozastaveno kvůli lékařským posudkům, které ukazovaly na psychickou nestabilitu Syřana. Muž se dvakrát pokusil o sebevraždu a byl kvůli tomu hospitalizován na psychiatrické klinice.

Útočník byl podle úřadů v minulosti léčen na psychiatrické klinice, dvakrát se už o sebevraždu pokusil. Herrmann zároveň řekl, že policie se chováním tohoto člověka zabývala opakovaně, a to v souvislosti s jeho dřívějšími přečiny, mezi nimi byly i drogové delikty. 

K explozi došlo poblíž vchodu na festival

Muž se snažil dostat na hudební festival Ansbach Open, který se konal od pátku ve městě Ansbach, které leží asi 40 kilometrů od Norimberka. Dovnitř se mu nepodařilo dostat. „Pořadatelé muže u vstupu otočili, protože neměl vstupenku. Tak určitě zabránili většímu množství obětí,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Muž potom kolem 22:00 odpálil výbušninu, kterou měl ukrytou v batohu, u vinárny nedaleko vchodu na festival.

Šli jsme ven něco pojíst a popít. Krátce potom jsme uslyšeli tlumenou explozi, vyděsilo nás to. Potom jsme viděli, jak lidi běží proti nám, byli to ti samí, co byli předtím v kavárně. Někteří lidé měli obavy, že je to taky zasáhlo, protože ze střechy padaly cihly.
Christian Hartdeck
svědek události

Na místo okamžitě dorazila řada policistů, hasičů a záchranářů. Nasazena byla i speciální policejní jednotka. Nad místem létal podle svědků vrtulník. Historické centrum města bylo uzavřeno. Nedělní koncert byl zrušen a asi 2500 jeho návštěvníků bylo evakuováno, stejně tak i lidé z okolí.

Podle policejního prezidenta Romana Fertingera bude nyní policie několik dní prohledávat místo činu. Policie také našla u pachatele mobilní telefon, který bude nyní součástí vyšetřování, uvedl Fertinger na tiskové konferenci.

Policie hlídá okolí útoku v bavorském Ansbachu
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters

Třetí hromadný útok v Bavorsku za týden

V posledních dnech jde už o třetí útok na více osob v Bavorsku. Začátkem minulého týdne sedmnáctiletý muž napadl ve vlaku nedaleko bavorského Würzburgu sekerou a nožem cestující a zranil přitom čtyři lidi.

Minulý pátek zase osmnáctiletý Němec íránského původu v mnichovském nákupním centru zastřelil devět lidí a dalších pětatřicet zranil

V neděli se kromě útoku v Ansbachu stalo neštěstí také v sousedním Bádensku-Württembersku, kde v Reutlingenu syrský žadatel o azyl na autobusovém nádraží zabil mačetou ženu a další dva lidi zranil. Syrská opozice v Německu vyjádřila stud nad útoky spáchanými Syřany.

Kvůli těmto útokům nařídil spolkový ministr vnitra de Maiziére posílení policejní přítomnosti na veřejnosti. Zároveň zdůraznil, že i přes větší policejní přítomnost v ulicích by Němci neměli měnit svůj způsob života. Zároveň by si podle něj měli zachovat uměřenost a neměli by paušálně podezřívat všechny běžence ze sklonů k násilnostem. Naprostá většina lidí, kteří do Německa přišli, chce podle de Maiziéra žít v míru.

Aby se napodobování útoků neopakovalo, je podle psychologa Jense Hoffmanna třeba, aby se v médiích objevilo co nejméně zpráv o osobě pachatele činu. „Neukazujte obličeje, nezveřejňujte jména. Zabraňte tomu, abyste pachatele proslavili,“ apeloval ředitel Institutu psychologie a krizového managementu v Darmstadtu.

Herrmann chce změnu zákona, která by umožnila nasazení armády

Bavorský ministr vnitra uvedl, že za téměř devět let, co je ve funkci, nezažil takový týden. Vyzval spolkovou vládu kancléřky Angely Merkelové, aby změnila zákony, a umožnila tak nasazení armády při podobných atentátech.

Poválečná německá ústava to neumožňuje, povolání vojska je omezeno jen na stavy ohrožení země. Herrmann zároveň žádá i úpravy dalších spolkových zákonů, které řeší trestněprávní či přistěhovalecké otázky.

Německá kriminálka dostala 410 udání na teroristy mezi migranty

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) v současné době eviduje 410 udání na žadatele o azyl kvůli podezření z terorismu. Informoval o tom list Osnabrücker Neue Zeitung (ONZ) s tím, že v 60 případech kriminalisté zahájili formální vyšetřování.

Ještě v lednu BKA informoval o 244 udáních, v květnu pak o 369 a nyní je jich více než 400. Vzrostl také počet případů, které kriminalisté na základě udání nakonec skutečně začali vyšetřovat. Za celý loňský rok jich bylo 19, v květnu pak o 21 více a nyní jich BKA eviduje šedesát.

Německá vláda v souvislosti s posledními útoky v zemi, za kterými stáli žadatelé o azyl či přistěhovalci, varovala před kolektivním obviňováním běženců z terorismu.