Vůdce Islámského státu Bagdádí je mrtev, tvrdí syrské a turecké zdroje

Při náletu spojenců v Sýrii podle tureckých a syrských zdrojů zahynul vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí. Islamistické zdroje informace nepotvrdily. „Vypadá to stále více jako úmyslný podvrh, nebo jako omyl,“ uvedl zpravodaj ČT Jakub Szántó. Zprávy o Bagdádího smrti či jeho zranění se objevily již v minulosti, žádná se ale nepotvrdila.

Syrská státní televize ráno informovala, že Bagdádí byl zabit minulý týden v provincii Rakká, která je baštou radikálů. Turecká média s odvoláním na arabské zdroje dokonce upřesnila, že šlo o nedělní nálet.

„V tuto chvíli nemáme žádné informace, že by se tato zpráva zakládala na pravdě,“ uvedl Szántó. Jako první podle něj s informací přišla íránská a indická média. Na internetu se posléze objevila i údajná fotografie zabitého Bagdádího.

Američané, které koalici podnikající nálety v Sýrii a Iráku vedou, se zatím k těmto spekulacím nevyjádřili.

Zpravodaj Jakub Szántó: Je stále pravděpodobnější, že jde o podvrh (zdroj: ČT24)

Naposledy minulý týden irácká televize informovala, že byl Bagdádí zraněn při leteckých úderech na severu Iráku. Ani tehdy koalice vedená USA nic nepotvrdila a podobně reagovaly i kurdské a arabské bezpečnostní zdroje ze severu Iráku.

O Bagdádím se toho moc neví. Podle iráckých tajných služeb se narodil jako Ibráhím Avad Ibráhím Badrí 28. července 1971 v Sámaře. Po studiu, při němž získal na univerzitě v Bagdádu doktorát z islámských studií, se připojil k rebelům, kteří začali v Iráku působit po svržení Saddáma Husajna.

Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca. Jeho podoba bývala tajemstvím i pro jeho sympatizanty. Členové šíitského Hizballáhu, který stejně jako IS bojuje v Sýrii, mu říkali Duch. Bagdádí míval často na tváři roušku, i třeba když hovořil se svými nejbližšími spolupracovníky.

V květnu 2010 se stal vůdcem předchůdce IS, Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), skupiny, která se stala nejbohatší, ale i nejbrutálnější džihádistickou organizací světa.  

Bagdádí také odepřel poslušnost vůdci Al-Káidy Ajmánu Zavahrímu, který Bagdádímu nařídil, aby vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži Al-Káidy, radikálnímu hnutí An-Nusra. Proto v Sýrii bojují ozbrojenci IS jak proti režimu v Damašku, tak proti An-Nusře.  

Naposledy oslovil své stoupence z nahrávky loni v listopadu. Vyzval tehdy své příznivce, aby pokračovali v boji proti „bezvěrcům a nechali jejich krev téct proudem“. V minulosti se skrýval v iráckém Mosulu, podle zpráv z letošního března však již mosulské bojiště opustil (nejspíš začátkem tohoto roku) a ukrýval se v poušti mezi civilisty.

Patřil k nejhledanějším teroristům světa. USA na jeho dopadení či smrt již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset milionů dolarů (234 milionů Kč), kterou loni v prosinci zvýšily na 25 milionů dolarů (587 milionů Kč).

Abu Bakr al Bagdádí
Zdroj: ČT24