Británie nepočítá s jinou možností než s odchodem, zaznělo na schůzce v Bratislavě

Velká Británie po červnovém referendu nepočítá s jinou možností než s odchodem ze společenství, uvedl náměstek slovenského ministra zahraničí Ivan Korčok po neformální schůzce ministrů a státních tajemníků Unie odpovědných za evropské záležitosti v Bratislavě. O dalším vývoji budou představitelé 27 členských států jednat v polovině září na neformálním summitu.

Brexit je brexit, uvedl v Bratislavě zástupce Británie. „Výsledek referenda byl velmi jasný. Britové odhlasovali odchod z EU. My to taky splníme. To ale neznamená, že nedodržíme naše povinnosti nebo se vzdáme našich práv, dokud čas k odchodu nenastane,“ prohlásil britský státní tajemník pro vystoupení z EU David Jones.

Korčok zdůraznil, že Británie zůstává plnoprávným členem až do svého odchodu z EU. „Je v zájmu nás i Británie, aby jak do momentu notifikace (záměru vystoupit z EU), tak i do samotného odchodu se Británie obvyklým způsobem pro plnoprávného člena účastnila legislativního procesu,“ řekl.



„Po brexitu jednoduše nemůžeme obrátit list a soustředit se jen na proces odchodu Británie z Evropské unie. Máme zde určitý problém, zdvižený prst pro Evropskou unii jako celek. Vzniká nám velká vzdálenost mezi občany a evropskými institucemi. Asi by nebylo na místě říct, že máme připravený hotový recept, jak Unii přiblížit k občanům,“ podotkl Korčok.

EU by podle něj neměla po brexitu podlehnout ani zastáncům prohloubení integrace a dalšího přenosu kompetencí na EU, ale ani těm, kteří prosazují návrat kompetencí na členské státy. „Je nevyhnutelné do toho vstoupit seriózní debatou. A ta začne v Bratislavě v polovině září,“ řekl.

Londýnská burza
Zdroj: Reuters



Brexit podle Korčoka zastínil i pozitivní výsledky v Unii. „Máme zjevně zásadní problém oslovit občany s mnoha pozitivními věcmi, které evropská integrace přináší. Otevřeně zaznělo, že si musíme přestat posílat vzkazy - na jedné straně členské státy do Bruselu, když jsou často kritizovány evropské instituce, na druhé straně nepřispívá této komunikaci, když dostáváme vzkazy z Bruselu, že za problémy jsou zodpovědné hlavně členské státy,“ uvedl Korčok.

Dvoudennímu jednání ministrů předcházela schůzka se zástupci zemí, které usilují o vstup do EU. „Když země přinášejí konkrétní výsledky, tak na konci slovenského předsednictví bude nevyhnutelné, aby členské státy zareagovaly a umožnily posun směrem k členství,“ sdělil Korčok. Právě téma rozšiřováni Unie patří k prioritám slovenské diplomacie.