Clintonová půjde do boje o Bílý dům s virginským senátorem v zádech

Senátor za stát Virginia Tim Kaine bude kandidovat na viceprezidenta Spojených států po boku předpokládané demokratické kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové. Společně vystoupí již na sobotním převolebním shromáždění na Floridě.

Hillary Clintonová oznámila, kdo by se v případě úspěchu v podzimních volbách měl stát její pravou rukou, na Twitteru. „Tim Kaine je nezkrotný optimista, který věří, že žádný problém není neřešitelný, pokud budete pracovat na jeho řešení,“ uvedla také uchazečka o prezidentský úřad.

Clintonová zatím není oficiální prezidentskou kandidátkou Demokratické strany – na rozdí od Donalda Trumpa, kterého již republikáni nominovali na prezidenta a miliardář nominaci přijal – před nominačním sjezdem však nemá konkurenci. Clintonové konkurent Bernie Sanders z primárek odstoupil. Nominační sjezd chystají demokraté na příští týden.

Osmapadesátiletý Tim Kaine zasedá v Senátu Spojených států od roku 2013, ve vysoké politice se ale pohyboval i dříve, byl virginským viceguvernérem a od roku 2006 guvernérem. Komentátoři soudí, že jeho volbou vsadila Hillary Clintonová na jistotu. Kaine je považován za politického profesionála. Navíc Clintonová podle AP zřejmě doufá, že jí virginský kandidát přinese více hlasů z tohoto politicky nevyhraněného státu.

Že by mohla jeho nominace demokratům pomoci, věří i sám Kaine. „Žiju ve státě, který bude jedním ze tří nebo čtyř, kde se rozhodnou prezidentské volby. Takže mě zde čeká během kampaně hodně práce,“ podotkl.

Na druhé straně může Kaine kvůli některým svým postojům představovat pro demokratickou kandidátku na prezidentku i riziko. Především se jeho výběrem Hillary Clintonová postavila na stanu stoupenců dohody o volném obchodu mezi USA a asijskými státy. Proti ní se přitom vymezoval jednak Bernie Sanders, ale odmítá ji také Donald Trump.

Tim Kaine původně pracoval jako právník a specializoval se na občanská práva. O jeho viceprezidentských ambicích se hovořilo již v roce 2008, kdy sestavoval svůj tým Barack Obama. Ten však nakonec dal přednost zkušenému Joeu Bidenovi s více než třiceti lety zkušeností ze Senátu.