Turecko spěje ke znovuzavedení trestu smrti. Kde dodnes popravují?

Znovuzavede Turecko trest smrti? To je jedna z nejpalčivějších otázek, které aktuálně visí ve vzduchu po pátečním puči v zemi. Poslední poprava se v Turecku uskutečnila v roce 1984, nejvyšší trest byl zrušen v roce 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Evropské unie. Brusel již Turecko varoval, že hrdelní trest je neslučitelný s členstvím v EU. Ve světě jej praktikuje asi 60 států.

Podle Amnesty International bylo v roce 2015 ve světě popraveno více než 1600 lidí, což je nejvíce od roku 1989. Téměř 90 procent zdokumentovaných poprav připadá na Írán, Pákistán a Saúdskou Arábii. Statistika ovšem nezahrnuje Čínu, kde byly popraveny tisíce lidí, ale záznamy o trestech smrti jsou vedené jako státní tajemství.

Po Číně se nejvíc popravovalo v Íránu, Pákistánu, Saúdské Arábii a až poté následují USA. Většina z těchto států trestá popravou za obchodování s drogami, korupci i cizoložství a rouhačství. Íránské soudy poslaly loni na smrt téměř tisícovku lidí. Většina nejvyšších trestů byla spojená s drogovými zločiny.

Írán je také jedním z posledních států, který v rozporu s mezinárodním právem popravuje nezletilé. V roce 2015 šlo minimálně o čtyři lidi, kteří byli v době spáchání zločinu mladší 18 let.

Podobně v Pákistánu bylo loni popraveno pět takových osob. Celkem tam ale za loňský rok bylo popraveno přes 320 lidí, zřejmě nejvíce v historii země. V Saúdské Arábii Amnesty International zaznamenala nárůst oproti roku 2014 o 76 procent. Trest smrti byl vykonán na 158 lidech. Většinou tam popravy probíhají stětím, ale i zastřelením. Těla popravených bývají někdy vystavována na veřejnosti.

Ve Spojených státech bylo loni popraveno 28 lidí, z toho nejvíce (13) v Texasu. Významný skok zaznamenala organizace Amnesty International i v některých jiných státech včetně Egypta a Somálska.

Od trestu smrti loni ustoupily čtyři země

V roce 2015 naopak od hrdelního trestu ustoupil Madagaskar, Fidži, Kongo a Surinam. Mongolsko schválilo nový trestní zákoník, který absolutní trest ruší a vejde v účinnost ke konci roku 2016. Zákony většiny zemí světa (102) tak poprvé v historii neobsahují trest smrti.