Argentinský diktátor unášel děti politickým odpůrcům, dostal 50 let

Buenos Aires – Argentinský soud poslal na 50 let do vězení bývalého diktátora Jorgeho Videlu. Uznal ho vinným z toho, že organizoval unášení dětí politických odpůrců v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy zemi vládla vojenská chunta. Vojáci odebírali děti ženám zadržovaným kvůli protistátním deliktům ihned po porodu a umisťovali je do náhradních rodin. Celkem takto přemístili na 500 dětí. Dalšího bývalého argentinského diktátora Reynalda Bignoneho soud poslal za podíl na únosech do vězení na 15 let.

Nyní čtyřiaosmdesátiletý Bignone vládl Argentině v letech 1982 až 1983, Videla stál v čele státu v letech 1976 až 1981. Videla a další představitelé junty se snažili zlikvidovat všechny stopy polevicové gerile, kterou považovali za hrozbu pro budoucnost Argentiny. Zajatkyním proto ihned po porodu odebírali děti a předávali je k výchově vojákům nebo jejich příbuzným. 

Podle svědků ženy v buenosaireské námořní škole rodily s pouty na nohou a se zakrytými tvářemi. Své děti často ani neviděly. Matky pak vojáci shazovali z vojenských letadel do moře. Celkem bylo takto matkám odebráno na 500 dětí. Pouze stovka z nich dosud zjistila, kdo jsou. V buenosaireské námořní škole bylo celkem vězněno a mučeno na 5 000 lidí, z nichž přežila sotva stovka. Podle organizací na ochranu lidských práv bylo za argentinské diktatury celkem usmrceno na 30 tisíc lidí.

Videla a Bignone u soudu
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA
Vydáno pod