Premiér Valls připustil spojení útoku s radikálním islámem

Policie potvrdila, že v Nice útočil 31letý muž tuniského původu. Jde o řidiče z povolání Mohameda Lahouaieje Bouhlela, který figuroval v policejních záznamech pouze kvůli loupeži a násilnostem. Přímá spojitost s radikálními kruhy zatím není známa, premiér Manuel Valls ale takovou možnost připouští. Masakr na pobřežní promenádě nepřežilo 84 lidí různých národností. Dvaapadesát zraněných je stále v kritickém stavu.

On-line přenos
Teror v Nice
22:36

Nyní ukončujeme on-line k dění ohledně útoku v Nice. Děkujeme za pozornost.

22:01

Tuniská korespondentka BBC hovořila s otcem útočníka z Nice. Řekl, že jeho syn bral léky a čelil psychickým problémům a měl blízko k zhroucení. "Měl problémy se svou ženou a myslím, že to přispělo k jeho duševním problémům," uvedl podle BBC.

21:53

AFP přinesla informace o některých obětích útoku v Nice, je mezi nimi například 27letý Pařížan Timothé Fournier. Zemřel, když chránil svou ženu v sedmém měsíci těhotenství, kterou odstrčil stranou; kamion vrazil vzápětí do něj, vypráví jeho sestřenice Anais. "Byla to ztělesněná dobrota. Zasněný mladý muž, který ale dělal vše pro svou ženu a jejich budoucí dítě," dodala mladá žena. 

Útočník bydlel v malém bytu v chudší čtvrti na východě Nice. Podle pařížského prokurátora Francoise Molinse byl rozvedený a měl tři děti. Policisté vyslechli jeho příbuzné a známé. Při domovní prohlídce zadrželi jeho bývalou ženu a odvezli do vyšetřovací vazby, v samotném bytě ale nic podezřelého nenašli.

Podle informací některých médií přitom nebyl francouzským občanem, ale měl pouze povolení k pobytu, a to od roku 2009. Tuniské úřady oznámily, že Bouhlel byl v zemi naposledy před čtyřmi roky a navštívil město Masakin, odkud pocházel. Tunisané ho nicméně neevidovali jako radikálního islamistu.

„Před soudem dostal 6 měsíců s podmínkou za násilnosti spáchané v lednu 2016. Nikdy se u něj neobjevily žádné známky radikalizace. Jakákoliv vazba na islamisty se zatím nepotvrdila,“ uvedl pařížský prokurátor Francois Molins. Více o agresorovi ve speciálním článku. 

Podle Vallse byl Mohamed Lahouaiej Bouhlel bezpochyby napojen na radikální islamistické kruhy. Důkaz pro své tvrzení však šéf kabinetu neuvedl. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve vzápětí v televizním rozhovoru prohlásil, že napojení útočníka na radikální islamismus zatím potvrdit nemůže.

Policie prohledala byt útočníka: 

Ve čtvrtek večer Bouhlel najel s nákladním vozem do davu sledujícího ohňostroj u příležitosti francouzského státního svátku. Během zběsilé jízdy po promenádě navíc střílel do prchajících lidí. Následně jej policie zlikvidovala. „Stihl jsem zahlédnout jeho tvář. Měl vousy. Zdálo se, že se dobře baví,“ popsal jeden ze svědků pachatele.

„Projel trasu dlouhou asi 2 kilometry. Několikrát vystřelil na tři policisty. V kamionu byla nalezena automatická pistole, zásobník, druhá automatická pistole, dvě atrapy kalašnikovu M16, jeden nefunkční granát, mobilní telefon a další dokumenty, které zkoumáme,“ dodal Molins.

Průběh útoku v Nice
Zdroj: ČT24

Podle nepotvrzených informací se na promenádu s nákladním vozem dostal díky tvrzení, že veze zmrzlinu. V kabině vozu vyšetřovatelé našli atrapy granátů a zbraní.

Podle agentury AFP odvolávající se na policejní zdroje byl nákladní vůz pronajat několik dní před útokem přímo v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur, v jehož východní části Nice leží. V pátrání po možných komplicích útočníka by mohlo pomoct 1200 bezpečnostních kamer rozmístěných po celém městě.

Největší teroristické útoky na Francii za poslední rok
Zdroj: AFP/ČT24

Pořádek hlídají v ulicích Nice stovky policistů

Vyšetřovatelé na promenádě v Nice
Zdroj: Reuters

Část promenády, ve které došlo k útoku, byla uzavřena na neurčito. Do ulic Nice bylo povoláno asi 500 policistů, aby dohlíželi na pořádek.

K útoku došlo v den, kdy prezident Francois Hollande oznámil, že v zemi k 26. červenci skončí výjimečný stav vyhlášený po loňských útocích v Paříži. Po událostech v Nice chce Hollande výjimečný stav prodloužit o čtvrt roku. Obě komory parlamentu projednají návrh ve středu a ve čtvrtek.

V neděli v zemi skončilo fotbalové Euro, kvůli kterému byla bezpečnostní opatření ještě více posílena. Několik utkání se odehrálo i v Nice, kde byla velká fanouškovská zóna.„Bezpečnostní opatření v Paříži byla tak přísná, že se spekulovalo o tom, že teroristé mohou udeřit na jiných místech, kde opatření budou řekněme méně přísná. A to se v tuto chvíli potvrdilo,“ uvedl zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Od soboty do pondělí bude Francie držet státní smutek. Mnoho světových státníků již útok odsoudilo a zaslalo své kondolence. Ministr vnitra Milan Chovanec dopoledne uvedl, že mezi oběťmi by neměli být žádní Češi. Ministerstvo zahraničí později začalo prověřovat informaci francouzské televize BFM TV, podle které měl být mezi mrtvými skutečně jeden Čech. Zpráva se ale ukázala jako nepotvrzená. 

Mezi oběťmi by kromě Francouzů měli být také dva Američané, jedna Ruska, tři Němci, tři Švýcaři, Australan a Ital. Při atentátu bylo celkem 202 lidí zraněno - 52 zůstává ve vážném stavu.

Nice se na útok připravovalo měsíce

Jak upozornil francouzský deník Le Monde, Nice se posledních několik měsíců aktivně připravovalo na možný atentát. Ani veškerá bezpečnostní opatření ale masakru nezabránila.

První zkouška přišla již s únorovým karnevalem, který bývá třetí nejnavštěvovanější po karnevalech v Riu de Janeiro a v Benátkách.

Útok v Nice
Zdroj: Reuters

Karneval s milionem očekávaných návštěvníků posloužil jako první velký test. Město se podle policejního ředitele Marcela Authiera dočkalo výrazných bezpečnostních posil v podobě 400 městských strážníků a 1400 příslušníků státních bezpečnostních sil. Nasazeni byli i pyrotechnici a psi vycvičení pro odhalování výbušnin. S 15 pouličními kamerami na kilometr čtvereční se Nice stalo jedním z nejsledovanějších měst ve Francii.

Cvičení předcházelo i fotbalovému Euru: 8. března se na něm podílela i elitní protiteroristická jednotka GIGN. Bezpečnostní síly a záchranáři se měli vypořádat s každou eventualitou, včetně té nejhorší, kterou tehdy představoval příliv zraněných z útoku na stadionu. 

Opatření pro filmový festival v Cannes počítala se zřízením velitelství vybaveného spojovacími prostředky a počítačovou sítí, schopnými odolat hackerským útokům. Zvláštní pozornost se věnovala možným hrozbám z moře. Veškeré zakotvené lodě musely být zkontrolovány. Tato námořní zabezpečení obsahovala doporučení z bezpečnostního auditu, objednaného starostou Cannes Davidem Lisnardem po listopadových atentátech. 

  • Ve čtvrtek kolem 23. hodiny vjel útočník kamionem do davu lidí, kteří na Anglické promenádě v Nice sledovali ohňostroj u příležitosti výročí pádu Bastily. Útok nepřežilo 84 lidí, 50 dalších je ve vážném stavu. Zraněno bylo celkem 202 lidí. Mezi mrtvými je 10 dětí.
  • Podle dostupných informací byl při incidentu lehce zraněn také jeden Čech.
  • Útočil 31letý obyvatel Nice narozený v Tunisku. Jde o Mohameda Lahouaieje Bouhlela. Policie jej vedla ve svých záznamech v souvislosti s loupežemi a násilnostmi. V hledáčku tajných služeb kvůli podezření z terorismu nebyl.
  • Podle známých nevykazoval nikdy známky fanatismu, očima expertů ale mohlo k radikalizaci dojít velmi rychle. Jeho blízcí poukazovali na psychické problémy Bouhlela.
  • Pachatel během zběsilé jízdy po promenádě (podle médií urazil až dva kilometry) zároveň střílel do prchajících lidí. Policie jej následně zastřelila.
  • K útoku se v sobotu přihlásilo hnutí Islámský stát. Možné napojení na teroristy ale policie stále prošetřuje. Dosud zadržela sedm lidí. Výjimečný stav v zemi bude zřejmě prodloužen až do konce října. Francie také vyhlásila tři dny smutku.