Útočník z Nice: Podivín, samotář a násilník, který se živil jako řidič

Za masakrem v Nice stál muž tuniského původu Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Podle médií měl ve Francii od roku 2009 povolení k pobytu. Sousedé o něm mluví jako o podivínovi a samotáři, který se utápěl v depresi od chvíle, kdy ho opustila žena. Bouhlela zneškodnila policie poté, co přejel kamionem desítky lidí. Muž se živil jako řidič a dostal se několikrát do křížku se zákonem – kradl a měl sklony k násilí. Na seznamu podezřelých teroristů ale nebyl.

Jednatřicetiletý Bouhlel nebyl pod dohledem, protože úřady nevěděly o žádném jeho spojení s radikály. To by mohlo vrhnout další stín na francouzské tajné služby, které byly v souvislosti s předchozími atentáty kritizovány za neschopnost podobným incidentům předcházet.

Útočník bydlel v malém bytě v chudší čtvrti na východě Nice. Místní list Nice-Matin uvedl, že v roce 2012 byl Bouhlelovi znemožněn vstup do domu, který sdílel se svou partnerkou, kvůli obvinění z domácího násilí. „Před soudem dostal 6 měsíců s podmínkou za násilnosti spáchané v lednu 2016. Nikdy se u něj neobjevily žádné známky radikalizace. Jakákoliv vazba na islamisty se zatím nepotvrdila,“ uvedl pařížský prokurátor Francois Molins.

Jeden z útočníkových bývalých sousedů agentuře AFP řekl, že Bouhlel podle něj nebyl radikalizovaný, ale měl spíše psychické problémy. Ostatní ho popisují jako „velmi podivného samotáře“ a otce tří dětí, od něhož nedávno odešla manželka. Muž se prý po rozpadu manželství utápěl v depresi. „Žil sám a moc toho nenamluvil. Nebyl ani moc zdvořilý, neotevřel by vám dveře,“ tvrdí žena, která bydlí poblíž.

Podle některých lidí žijících na ulici Route de Turin muž ani neodpovídal na pozdrav. Často ho vídali, jak do prvního patra tahá kolo. Policisté v Bouhlelově bytě nenašli žádné zbraně,  zadrželi ale útočníkovu bývalou ženu, policie na ni uvalila vyšetřovací vazbu.

Bouhlel žil v bytě v Nice sám. Policie už většinu jeho věcí odnesla. Lidé o něm říkají, že neměl žádné přátele. Nikdo k němu nechodil, byl velmi tichý a nezdravil. Podle jedné sousedky to byl zlý člověk.
Kateřina Etrychová
redaktorka ČT

Když Bouhlel úmyslně najížděl do lidí slavících výročí pádu Bastily na promenádě, měl u sebe pistoli i atrapy dalších zbraní. Předtím než Bouhlela policie zastřelila, vystřelil on sám několikrát na tři policisty, informoval pařížský prokurátor Francois Molins.

V útočníkově devatenáctitunovém voze, který si pronajal 11. července a 13. července ho měl vrátit, policisté následně našli jednu automatickou zbraň s náboji a atrapy dalších tří zbraní, například kalašnikova či útočné pušky M16.

Prostřílené čelní sklo kamionu
Zdroj: Reuters

„Byl známý násilným chování a používal zbraně, ale neměl žádné přímé vazby na teroristy,“ sdělil Telegraphu jeden z vyšetřovatelů. „Jeho identifikační průkaz se našel v kamionu. Měl francouzskou a tuniskou příslušnost,“ konstatoval zdroj. Muž si zřejmě pronajal kamion ve městě Saint-Laurent-du-Var, které leží západně od Nice.

Tuniské úřady oznámily, že Bouhlel byl v zemi naposledy před čtyřmi roky a navštívil město Masakin, odkud pocházel. Tunisané ho nicméně neevidovali jako radikálního islamistu.

Islámský stát nabádal stoupence, aby své terče přejeli autem

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, mnozí ho ale dávají do souvislosti s nahrávkou z roku 2014, na níž mluvčí Islámského státu nabádá své stoupence, aby využili k zabíjení všechny dostupné zdroje. „Pokud nemůžete střílet nebo odpálit bombu, přejeďte je autem,“ prohlásil tehdy mluvčí.

Řada islamistů, kteří v uplynulých letech uskutečnili atentáty ve Francii, bylo nejprve drobnými zločinci stejně jako Bouhlel, připomíná Telegraph. Většinou šlo o osoby původem ze severu Afriky.

Analytik: Potomci přistěhovalců se cítí marginalizováni a nenávidí většinovou společnost

„Problém je, že jde o druhou až třetí generaci. První generace byla velice vděčná za to, co jim Francie dala, umožnila jim vyšší životní úroveň. Tohle je ale jiná generace, mnozí lidé přišli nelegálně. Byly tam demonstrace, aby jim byl umožněn pobyt. A tohle je následek,“ míní analytik Jan Eichler.

Přistěhovalců je ve Francii příliš a navíc často žijí ghettech na okraji měst. „Připadají si, že jsou vyloučeni. Bydlí na znevýhodněných adresách, kamkoli přijdou, ptají se je na bydliště a v tu chvíli je znevýhodněn a práce pro ně není. Nenávidí celou Francii a celou západní společnost,“ vysvětluje Eichler postoje potomků imigrantů s tím, že tito lidé nemají kam odejít, protože v zemích severní Afriky by se měli ještě hůř.

  • Ve čtvrtek kolem 23. hodiny vjel útočník kamionem do davu lidí, kteří na Anglické promenádě v Nice sledovali ohňostroj u příležitosti výročí pádu Bastily. Útok nepřežilo 84 lidí, 50 dalších je ve vážném stavu. Zraněno bylo celkem 202 lidí. Mezi mrtvými je 10 dětí.
  • Podle dostupných informací byl při incidentu lehce zraněn také jeden Čech.
  • Útočil 31letý obyvatel Nice narozený v Tunisku. Jde o Mohameda Lahouaieje Bouhlela. Policie jej vedla ve svých záznamech v souvislosti s loupežemi a násilnostmi. V hledáčku tajných služeb kvůli podezření z terorismu nebyl.
  • Podle známých nevykazoval nikdy známky fanatismu, očima expertů ale mohlo k radikalizaci dojít velmi rychle. Jeho blízcí poukazovali na psychické problémy Bouhlela.
  • Pachatel během zběsilé jízdy po promenádě (podle médií urazil až dva kilometry) zároveň střílel do prchajících lidí. Policie jej následně zastřelila.
  • K útoku se v sobotu přihlásilo hnutí Islámský stát. Možné napojení na teroristy ale policie stále prošetřuje. Dosud zadržela sedm lidí. Výjimečný stav v zemi bude zřejmě prodloužen až do konce října. Francie také vyhlásila tři dny smutku.