Zmínku o mrtvém Čechovi francouzská televize stáhla. Podle ministerstva to byla spekulace

Události: Útok v Nice a Češi (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva zahraničí se nepotvrdila informace Aktuálně.cz a francouzské televize BFM TV, že mezi oběťmi útoku v Nice byl i jeden člověk z Česka. Mluvčí ministerstva uvedla, že francouzský krizový štáb takovou informaci neuvolňoval a byla to spekulace. Soustrast rodinám obětí a lítost nad útokem v Nice vyjádřil i prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Oba vyzývají k razantnímu a nemilosrdnému postupu proti teroristům. Podle europoslance Pavla Svobody musí při současných bezpečnostních hrozbách Evropská unie víc spolupracovat se Severoatlantickou aliancí.

Kanál BFM TV odpoledne uvedl, že mezi zahraničními oběťmi atentátu v Nice je jeden Čech, dále dva Američané, ruská studentka, dva němečtí studenti se svou profesorkou, tři Švýcaři, Australan a Ital. Později však BFM TV zmínku o české oběti odstranila. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová řekla, že se informace u francouzského krizového štábu nepotvrdila. „Řekli, že žádnou takovou neuvolňovali, byla to spekulace,“ uvedla Lagronová.

Doplnila, že identifikace obětí je na začátku. „Může trvat i několik dní, než vydají oficiální seznam se všemi jmény,“ dodala. Mezi oběťmi útoku by ale neměli být čeští občané, jedna Češka utrpěla lehké zranění, ale nemusela zůstat v nemocnici.

„Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje vyhýbat se místům s větší koncentrací osob a respektovat pokyny místních orgánů,“ varuje ministerstvo cestovatele. Součástí upozornění je výzva cestovatelům k využití dobrovolného registračního systému DROZD.

Česká policie kvůli masakru v Nice zvýšila dohled u některých objektů

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by pachatel měl vazby na Česko. Bezpečnostní služby i policie sledují situaci po teroristickém útoku a jsou v úzkém kontaktu se zahraničními partnery.

Česká policie zvýšila po útoku v Nice bezpečnostní opatření u některých objektů. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého bezpečnostní složky svoji přítomnost například na daviscupovém utkání českých a francouzských tenistů v Třinci. „Policie na základě pokynu policejního prezidia vyhlásila zvýšený výkon služby u vytipovaných objektů a v místech, kde se pořádají sportovní a kulturní akce a lze tam předpokládat zvýšenou účast veřejnosti,“ uvedl v prohlášení ministr vnitra.

Ani Bezpečnostní informační služba v tuto chvíli nemá informace, že by Česku hrozilo bezprostřední či okamžité nebezpečí teroristického útoku. Podle mluvčího BIS Jana Šuberta však dále trvá možné riziko, které vyplývá z toho, že je Česko například členem NATO či spojencem USA. Mluvčí BIS v této souvislosti upozornil na to, že zatím není jasné, jestli šlo o útok jedince nebo zda byl pachatel členem nějaké teroristické skupiny. „Při útoku osamělého vlka je téměř nulová šance takový útok zastavit,“ podotkl Šubert.

V Česku dále platí první bezpečnostní stupeň ohrožení před terorismem, tedy bdělost. Policie bude nadále víc hlídat některé objekty, jako jsou letiště, nádraží či dějiště sportovních a kulturních akcí, kde by se mohlo sejít víc lidí, uvedlo po jednání zpravodajské skupiny ministerstvo vnitra. „Nadále tak platí stupeň jedna, tedy potřeba zvýšené bdělosti,“ uvedl Chovanec. Stupeň jedna v Česku platí od 22. března, kdy ho schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru.

Politici odsoudili útok v Nice, vyjádřili solidaritu Francii

Byla to hrozná noc jak pro Francii, tak pro všechny lidi v Evropě. Jménem vlády České republiky chci vyjádřit hlubokou soustrast a lítost rodinám obětí teroristického útoku v Nice. Francie má naši plnou podporu a solidaritu. Čelíme hrozbě zvrácené fanatické ideologie, pohrdající lidskostí a lidským životem. Terorismus musíme společně porazit. V tomto úsilí dlouhodobě uspějeme pouze tehdy, pokud zůstaneme věrní demokratickým a humanistickým hodnotám, na které islamističtí fanatici a teroristé útočí. Znovu se ukazuje, jak je důležité, aby to byla právě bezpečnost a boj proti terorismu, na které se musí nyní Evropská unie soustředit jako na jednu z absolutních priorit.
Bohuslav Sobotka

Prezident Zeman se během návštěvy Mongolska vyjádřil pro razantnější postup vůči teroristům. „Pan prezident v souvislosti s terorem ve francouzském Nice vyjadřuje hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí. Pan prezident upozorňuje na celou sérii těchto útoků, která by měla vést k rozhodnějšímu postupu proti teroristům,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček z Ulánbátaru, kde se Zeman účastní summitu evropských a asijských zemí ASEM.

Teroristický útok v Nice podle Zemana dokazuje, že západní demokracie se musí v tomto období znovu semknout a nekompromisně hájit hodnoty, na kterých byly vybudovány. Zeman to uvedl v kondolenčním telegramu svému francouzskému protějšku Francoisi Hollandovi.

Sobotka u francouzské ambasády uctil památku obětí útoku v Nice

Předseda vlády Bohuslav Sobotka položil květiny u francouzského velvyslanectví a uctil tak památku obětí čtvrtečního útoku v Nice. „Francie může počítat s naší podporou, s naší solidaritou. Česká vláda jednoznačně odsuzuje tento teroristický útok,“ dodal premiér. Podobné události podle něj ukazují, že v současné debatě o budoucnosti EU je nutné myslet zejména na posílení bezpečnosti Evropanů. V 15:00 se před ambasádou zastavily desítky lidí a držely minutu ticha ze zemřelé. K pietě se připojili zástupci diplomatických zastoupení v Praze.

Případ z Nice je podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) varováním pro Evropu, že nové formy teroristických útoků jsou překvapivé, účinné a velice těžko odhalitelné předem.

Chovanec: Mezi mrtvými v Nice nejsou Češi (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) dal najevo šok, soustrast a lítost. „Evropa musí začít aktivně bojovat proti terorismu, zákaz nošení zbraní ji nezachrání,“ míní.

Svíčku za oběti u sídla velvyslanectví v Buquoyském paláci zapálil ráno ministr kultury Daniel Herman. „Je to opravdu ohavný zločin. Nejde o střet dvou kultur. Jde o střet s barbarstvím. A to nelze tolerovat,“ komentoval útok ministr. „Násilí vstoupilo do našich životů; musíme s tím počítat a nesmíme být těmi slabšími,“ dodal.

Šok vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a pozůstalým a v myšlenkách jsem s Francií,“ napsal na sociálních sítích šéf české diplomacie.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že ve čtvrtek večer s dalšími hosty slavili na francouzském velvyslanectví v Praze francouzský státní svátek připomínající pád Bastily. „Dnes cítíme hluboký smutek a hněv. Upřímnou soustrast, Francie. Jsme s Tebou,“
napsal.

Čeští politici odsoudili útok v Nice (zdroj: ČT24)

„Hrůzný teroristický útok v Nice ve Francii, kde počet obětí je více než osmdesát, svědčí o rozpínavosti terorismu, jenž stále více ohrožuje životy nevinných lidí. Proto je nutné spojit síly v boji proti tomuto nebezpečí, které ohrožuje každého z nás. Dovolte, abych vyjádřil soustrast všem pozůstalým a lidu Francie,“ uvedl Vojtěch Filip (KSČM).

Petřínská rozhledna i ostravská radniční věž v barvách francouzské trikolory

Petřínská rozhledna se rozsvítila v barvách francouzské trikolory. Hlavní město se tak symbolicky připojilo k uctění památky obětí teroristického útoku v Nice. Ve francouzských barvách rozhledna svítí od 21:50 hodin.  

„Takovéto útoky jsou vedeny na základy naší civilizace, a právě proto je zapotřebí se spojit, spolupracovat a neopustit naše základní hodnoty, kterými jsou svoboda a demokracie. Již podruhé letos nasvěcujeme Petřínskou rozhlednu coby projev soucitu a solidarity. Přeji si, abychom to už nemuseli dělat,“ uvedla ve svém prohlášení primátorka Adriana Krnáčová.

Po deváté hodině se připojila také Ostrava - radniční věž byla nasvícena v barvách Francie. K pietnímu nasvícení se tentokrát nepřipojilo Brno, kde naposledy svítily ve francouzských barvách budovy Mahenova a Janáčkova divadla. „Všichni technici jsou na dovolené. Nejsme schopni to technicky provést,“ uvedl Vlastimil Fabišik, vedoucí správy divadelních budov. Podle mluvčího brněnského magistrátu je v Brně pouze stažena vlajka na půl žerdi.

Pražští muslimové čtvrteční útok v Nice odsoudili.  Na svém webu to v pátek oznámila Islámská nadace v Praze. Terorismus je podle nadace namířen proti celému lidstvu.

  • 20. dubna 2017: Přímo na pařížském bulváru Champs Elyseé útočník zastřelil hlídkujícího policistu. Při incidentu byla také zraněna zahraniční policistka. Policie ho následně zneškodnila, pro úřady ale nebyl neznámou osobou. Kvůli podobným incidentům ho vyšetřovaly už v minulosti.
  • 26. července 2016: Katolický kněz byl zabit dvěma ozbrojenými muži v normandském kostele v Saint-Etienne-du-Rouvray. Dvojice ozbrojená nožem vtrhla do kostela během mše, kde kromě kněze zadržela také 4 rukojmí. Speciální komando je zabilo při následné operaci. Podle tehdejšího prezdienta Hollanda měli muži zřejě kontakty na IS.
  • 14. července 2016: Nákladní auto vážící 19 tun najelo do davu na rušné promenádě v Nice. Během 45 sekund srazil na tři stovky lidí, včetně dětí. Na následky útoku zahynulo 86 lidí, útok si vyžádal také 307 zraněných. Útočníkem byl 31letý Francouz tuniského původu Lahouaiej Bouhlel, kterého policie jej na místě zastřelila. Útok si přisvojil tzv. Islámský stát.
  • 13. června 2016: Několik dní po zahájení evropského fotbalového šampionátu zabil terorista v západní části Paříže policistu a jeho partnerku. Útočníka, který se ve videu hlásil k Islámskému státu, zastřelila policie.
  • 13. listopadu 2015: Série útoků v pařížském koncertním sále Bataclan, v barech, restauracích i na stadionu Stade de France přinesla smrt 130 lidem. K nejhoršímu teroristickému útoku v dějinách Francie se taktéž přihlásil Islámský stát.
  • 7. až 9. ledna 2015: Dva islamisté zabili při útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo dvanáct lidí. Jejich komplic zavraždil policistu a čtyři další lidi v židovském obchodě v Paříži. Vrahy zastřelila policie.