Smrt přejetím. IS přijde s novou taktikou, varoval šéf francouzských zpravodajců

Útok v Nice ukázal, že teroristé v současné době používají řadu nových taktik, boj proti radikálům je tak těžší, shodují se experti. Šéf francouzských zpravodajců nedávno varoval, že Islámský stát (IS) změní postup a přejde k automobilovým bombám. Pro džihádisty to znamená menší ztráty a přitom maximální škody. IS se zatím k útoku v Nice nepřihlásil, už před několika měsíci ale jeho mluvčí vyzýval své stoupence k tomu, aby zabíjeli lidi nákladními vozy.

V posledních letech došlo ve Francii k několika případům, kdy řidič nákladního vozu najel do chodců, rozsah, rychlost a počet obětí útoku v Nice jsou ale bezprecedentní, konstatoval odborník na bezpečnost a korespondent BBC Frank Gardner.

Nice se připravovalo na možný teroristický útok od únorového karnevalu, festivalu v Cannes a fotbalového mistrovství, dosud se mu ale vyhnulo.

Útočníka může s teroristy pojit jen společná ideologie

Britská odbornice na terorismus Margaret Gilmoreová upozorňuje, že tragédie v Nice má „všechny znaky“ útoků, jaké obvykle páchá IS. Je ale možné, že za ní nestál přímo bojovník této teroristické skupiny, nýbrž osoba, která pouze sdílí stejnou ideologii.

Podobně to vidí bezpečnostní analytik František Šulc. „Mnoho teroristů se (v současnosti) hlásí k Islámskému státu, ten je po jejich činech vychvaluje, nicméně to jejich konkrétní napojení je velice slabé. Ti lidé jsou obvykle inspirováni nějakou širší ideologií, než že by byli přímo instruováni ze strany IS,“ říká odborník.

„Víme, že Islámský stát je pod velkým tlakem, když ztrácí území, o to je ale nebezpečnější,“ připomněl Afshin Shahi z Bradfordské univerzity, který zdůraznil, že IS se často k atentátům hlásí později.

obrázek
Zdroj: ČT24

Oblast kolem Nice je přitom známá tím, že se zde radikalizovala řada lidí. Expert na terorismus Peter Neumann hovoří o „živné půdě pro džihádisty“, odkud odešly desítky lidí, aby se připojily k IS.

Terorismus mnoha tváří

Podle Gilmoreové útok v Nice poukazuje na dnešní podobu terorismu, která má mnohem více tváří než kdykoliv dříve. Bojovat s ním je tak o to složitější. „Útočit mohou skupiny nebo jednotlivci, mezi nimiž může a nemusí být propojení a společně sdílená ideologie,“ podotkla Gilmoreová.

Francouzský generální ředitel pro vnitřní bezpečnost (DGSI) Patrick Calvar nedávno v Národním shromáždění varoval, že islamisté změní taktiku. „Jsem přesvědčen, že přejdou do fáze automobilových bomb a výbušných zařízení, a tak se udrží u moci,“ míní Calvar.

„K tomu potřebují bombu a zajistit veškerou logistiku, usadit se v zemi a sehnat všechny produkty. Jakmile zjistí, co a jak, tak se mohou vyhnout obětování svých bojovníků, zatímco způsobí maximální škodu,“ poznamenal ředitel DGSI.

Kamion, který najel do lidí ve francouzském Nice
Zdroj: Twitter

Největší nebezpečí představují vracející se vycvičení radikálové

Největší hrozbu podle něj představují lidé, kteří bojovali v Sýrii a v Iráku, podobně jako útočníci, kteří v listopadu vpadli do pařížského klubu Bataclan. Vyškolení se pak vrací do vlasti. „Je jich asi 400 až 500,“ prohlásil šéf francouzských zpravodajců.