Hollande po teroru v Nice: Prodloužíme výjimečný stav

Francouzský výjimečný stav vyhlášený po listopadových útocích v Paříži by měl oproti původním plánům trvat další tři měsíce. Na noční konferenci to oznámil prezident země Francois Hollande. Reagoval tak na čtvrteční útok v Nice, při kterém pod koly kamionu zemřelo 84 lidí. Prodloužení mimořádných opatření musí schválit parlament.

„Hrůzný útok opět udeřil na Francii. Jeho teroristický charakter nelze popřít,“ prohlásil francouzský prezident po zasedání krizového štábu. Ten se v Elysejském paláci sešel bezprostředně po tragédii na přímořské promenádě, kde útočník v bílém kamionu ve vysoké rychlosti vjel do lidí, kteří sledovali ohňostroj k státnímu svátku začátku Velké francouzské revoluce.

On-line přenos

Teror v Nice

  • 22:36

    Nyní ukončujeme on-line k dění ohledně útoku v Nice. Děkujeme za pozornost.

  • 22:01

    Tuniská korespondentka BBC hovořila s otcem útočníka z Nice. Řekl, že jeho syn bral léky a čelil psychickým problémům a měl blízko k zhroucení. "Měl problémy se svou ženou a myslím, že to přispělo k jeho duševním problémům," uvedl podle BBC.

  • 21:53

    AFP přinesla informace o některých obětích útoku v Nice, je mezi nimi například 27letý Pařížan Timothé Fournier. Zemřel, když chránil svou ženu v sedmém měsíci těhotenství, kterou odstrčil stranou; kamion vrazil vzápětí do něj, vypráví jeho sestřenice Anais. "Byla to ztělesněná dobrota. Zasněný mladý muž, který ale dělal vše pro svou ženu a jejich budoucí dítě," dodala mladá žena. 

Hollande dal tragédii v centru Nice do přímé souvislosti jak s pařížskými listopadovými atentáty, tak s teroristickým útokem na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. „Musíme učinit vše pro boj proti zkáze terorismu.“

Výjimečný stav měl skončit 26. července

Parlamentu chce nyní prezident předložit návrh na prodloužení výjimečného stavu, který v zemi platí od útoků z 13. listopadu, při kterých zemřelo 130 lidí a skoro 500 jich bylo zraněno. Pokud zákonodárci Hollandův návrh schválí, měl by výjimečný stav platit až do konce října.

Ještě ve čtvrtek odpoledne přitom země počítala s opakem – Hollande v tradičním rozhovoru konaném u příležitosti státního svátku oznámil, že stav skončí 26. července, mimo jiné díky květnovému přijetí protiteroristického zákona, který má vstoupit v platnost v půli prázdnin.

„Byl odhlasován zákon, který nám poskytuje prostředky reagovat. Výjimečný stav nelze prodlužovat donekonečna. Je součástí mimořádného stavu,“ vysvětloval prezident.

Hollande: Francie bude vždy silnější než fanatici, co na ni útočí (zdroj: ČT24)