Svět o francouzském krveprolití: Útok na svobodu, rovnost a bratrství

Světoví státníci musí znovu vyjádřit svou soustrast Francii. Při útoku kamionem na promenádě v Nice zemřelo ve čtvrtek večer 80 lidí. Podle prezidenta Spojených států Baracka Obamy se jedná o jasný teroristický čin, německý prezident Joachim Gauck hovoří o napadení hodnot francouzské revoluce – k útoku totiž došlo na výročí pádu Bastily.

„Jménem amerického lidu odsuzuji nejsilnějším možným způsobem tento strašlivý, zjevně teroristický čin ve francouzském Nice, při němž zemřely a byly zraněny desítky nevinných Francouzů,“ uvedl ve svém prohlášení šéf Bílého domu a americkým úřadům nařídil, aby poskytly Francii veškerou pomoc.

Kanadský premiér Justin Trudeau incident, při kterém neznámý útočník vjel do davu lidí sledujících ohňostroj na státní svátek pádu Bastily, označil za šokující a na svém Twitteru vyjádřil solidaritu francouzskému lidu. Čínský premiér Li Kche-čchiang odsoudil „terorismus ve všech podobách“.

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyjádřil „hluboký soucit a bezmezný smutek tváří v tvář útoku v Nice“. Belgický ministr zahraničí Didier Reynders označil útok za „barbarský“.

Soustrast Francouzům vyjádřil i nový britský ministr zahraničí Boris Johnson. „Jsem šokován a zarmoucen děsivými událostmi v Nice a hroznou ztrátou životů,“ napsal na twitteru.

K odsouzení útoku a k vyjadřování soustrasti pozůstalým a všem Francouzům se přidali také španělský premiér Mariano Rajoy, šéf indické vlády Naréndra Módí, pákistánský ministerský předseda Naváz Šaríf a další státníci včetně generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna.

„Doufám, že zranění se brzy zotaví. Indie sdílí bolest a stojí pevně po boku našich francouzských sester a bratří ve chvíli nezměrného smutku,“ řekl Módí. Šaríf zdůraznil, že pákistánská srdce a modlitby jsou s oběťmi útoku a jejich rodinami, a dodal, že Pákistán jako frontový stát ve válce proti terorismu obrovsky trpěl a zažil řadu tragédií.

Tusk: Jednotně stojíme za Francií

Předseda Evropské rady Donald Tusk se smutným zprávám z francouzského pobřeží věnoval v úvodu summitu Evropské unie a Asie, který hostí mongolský Ulánbátar. „Je to smutný den pro Francii, Evropu a nás všechny,“ prohlásil s tím, že útok z Nice představuje tragický paradox, protože Francouzi oslavují 14. července svobodu, rovnost a bratrství. „V boji s násilím a terorismem jednotně stojíme za francouzskými občany a vládou.“

Český prezident Miloš Zeman, který se mongolského summitu rovněž účastní, vyjádřil hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí. „Pan prezident upozorňuje na celou sérii těchto útoků, která by měla vést k rozhodnějšímu postupu proti teroristům,“ uvedl prezidentův mluvčí.

Francie má v boji s terorismem naši plnou podporu a solidaritu. Zvrácený fanatismus, který pohrdá lidskými životy, je třeba nemilosrdně porazit.
Bohuslav Sobotka
premiér

Spolkový prezident Joachim Gauck hovoří o „napadení celého svobodného světa“ a „brutálním útoku na pokojně oslavující obyvatele“. Zdůraznil, že teror cílil proti hodnotám francouzské revoluce, které „jsou také našimi hodnotami“.

Po sérii listopadových útoků na několika místech Paříže a červnové smrti pařížského policisty se pro Francii jedná o třetí významný útok v posledních dvanácti měsících. 

Terorismus nemá náboženské vyznání, rasu ani národnost. A pachatel tohoto krvavého útoku je naprosto nelidský. Pro takové barbary není na tomto světě místo.
Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident

Vatikán v prohlášení papeže Františka vyjádřil solidaritu s francouzským lidem a odsoudil „všechny projevy vražedného šílenství, nenávisti, terorismu a veškeré útoky proti míru“. 

  • 20. dubna 2017: Přímo na pařížském bulváru Champs Elyseé útočník zastřelil hlídkujícího policistu. Při incidentu byla také zraněna zahraniční policistka. Policie ho následně zneškodnila, pro úřady ale nebyl neznámou osobou. Kvůli podobným incidentům ho vyšetřovaly už v minulosti.
  • 26. července 2016: Katolický kněz byl zabit dvěma ozbrojenými muži v normandském kostele v Saint-Etienne-du-Rouvray. Dvojice ozbrojená nožem vtrhla do kostela během mše, kde kromě kněze zadržela také 4 rukojmí. Speciální komando je zabilo při následné operaci. Podle tehdejšího prezdienta Hollanda měli muži zřejě kontakty na IS.
  • 14. července 2016: Nákladní auto vážící 19 tun najelo do davu na rušné promenádě v Nice. Během 45 sekund srazil na tři stovky lidí, včetně dětí. Na následky útoku zahynulo 86 lidí, útok si vyžádal také 307 zraněných. Útočníkem byl 31letý Francouz tuniského původu Lahouaiej Bouhlel, kterého policie jej na místě zastřelila. Útok si přisvojil tzv. Islámský stát.
  • 13. června 2016: Několik dní po zahájení evropského fotbalového šampionátu zabil terorista v západní části Paříže policistu a jeho partnerku. Útočníka, který se ve videu hlásil k Islámskému státu, zastřelila policie.
  • 13. listopadu 2015: Série útoků v pařížském koncertním sále Bataclan, v barech, restauracích i na stadionu Stade de France přinesla smrt 130 lidem. K nejhoršímu teroristickému útoku v dějinách Francie se taktéž přihlásil Islámský stát.
  • 7. až 9. ledna 2015: Dva islamisté zabili při útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo dvanáct lidí. Jejich komplic zavraždil policistu a čtyři další lidi v židovském obchodě v Paříži. Vrahy zastřelila policie.