Juncker na Zaorálka nedbá. Svého žezla se vzdát nechce

Šéf Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker demisi nepodá, oznámil mluvčí v reakci na slova českého ministra zahraničí. Lubomír Zaorálek v neděli v ČT uvedl, že Junckera v současné době nevidí jako muže na svém místě. Končící britský premiér David Cameron naopak Junckerovi poděkoval za snahu komise před referendem, v němž většina Britů odsouhlasila odchod země z EU.

Zaorálek v nedělních Otázkách Václava Moravce kritizoval v souvislosti s výsledky referenda Camerona za jeho měnící se rétoriku vůči Bruselu, ale také unijní instituce, jež podle něj brexitu nedokázaly zabránit.

„Znám celou řadu evropských komisařů, kterých si vážím, jsem rád, že s nimi mohu spolupracovat, ale v této chvíli nevidím předsedu Evropské komise jako muže na svém místě. Ale není to jen Juncker. Ten problém evropských elit je větší. Zároveň jsem přesvědčen, že projekt Evropské unie má obrovskou cenu,“ konstatoval šéf české diplomacie. Přímo k demisi ale Junckera nevyzval.

„Tuto otázku jsem dostal už minulý čtvrtek a odpověděl jsem na ni slovem, které má dvě písmena a prvním z nich je 'N',“ reagoval mluvčí EK Margaritis Schinas na dotaz novinářů, zda Juncker po Zaorálkově výzvě plánuje z čela komise odejít. „Rád bych vám osvěžil paměť: Komise referendum nevyvolala. Ti, kdo musejí vyvodit závěry, jsou ti, kdo jej vyvolali. My to nebyli. My pracovali na podmínkách pro spravedlivou dohodu, kterou pak jednomyslně přijalo všech 28 členů EU,“ dodal Schinas.

Berlín Junckerovi věří

Německo se ale za Junckera jasně postavilo. „Vláda i kancléřka osobně s ním úzce a s důvěrou spolupracují. Jsme přesvědčeni, že výrazně spolu s členskými zeměmi a evropskými institucemi přispěje k tomu, aby Evropu bezpečně provedl touto složitou situací,“ řekl mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Zaorálkova výroku si všímají i německá média. Například server deníku Die Welt píše o silné kritice ze strany šéfa české diplomacie. Z členů německé vlády se nikdo na Junckerovu adresu podobně nevyjádřil.

Cameron v pondělí poděkoval komisi za příspěvek k únorové dohodě o reformě vztahů mezi EU a Británií. Dohoda, která měla být Cameronovým trumfem v kampani před referendem, omezovala možnosti pracovníků z jiných zemí EU dosáhnout v Británii na určité sociální dávky a zajišťovala větší ochranu britského finančního sektoru. Když Britové v poměru 52:48 v referendu další účast své země v EU odmítli, celé ujednání ale přestalo platit.