Slavní Britové bojují o budoucnost země. Kdo chce zůstat v EU a kdo odmítá „diktát z Bruselu“?

Pouhý týden zbývá do historického britského referenda o EU. Otevřené dopisy za setrvání v Unii podepisují britští vědci, byznysmeni, generálové, ale i celebrity jako herečka Keira Knightleyová či dramatik Tom Stoppard, kteří tvrdí, že Londýn má větší vliv jako součást EU. Jiní naopak zdůrazňují, že Brusel diktuje Britům pravidla a bere víc, než dává. Mezi zastánce brexitu patří herec Michael Caine nebo kriketová legenda – sir Ian Botham.

Britové půjdou hlasovat už ve čtvrtek 23. června. Napětí stoupá jak ve Spojeném království, tak v Bruselu. Podle čtyř aktuálních průzkumů veřejného mínění mezi Brity lehce převažují příznivci odchodu země z Evropské unie. Celkem 53 procent lidí chce podle sondáže společnosti Ipsos MORI pro list Evening Standard brexit. Do boje o budoucnost země se nyní zapojily i osobnosti kulturního života. 

Jsme silnější v EU, píše Knightleyová či Stoppard

Otevřený dopis za zachování současného stavu podepsali třeba herci Benedict Cumberbatch, Jude Law nebo Keira Knightleyová. „Trvá jen 5 vteřin nacvičit si perfektní výraz na předávání cen. A trvá to jen 5 vteřin zaškrtnout x na vašem volebním lístku – 5 vteřin, které zabrání ostatním zničit vaši budoucnost,“ říká herecká hvězda Knightleyová na videu, v němž lobbuje za zachování svazku s Bruselem.

Vůdci kampaně za setrvání v EU doufají, že názor celebrit ovlivní hlavně mladé voliče, kteří by podle analytiků mohli mít v referendu rozhodující hlas.

„Od Barda k Bowiemu, britská tvořivost inspiruje a ovlivňuje zbytek světa. Jsme přesvědčeni, že být součástí EU posiluje vedoucí úlohu Británie na světové scéně. Odchod z EU by pro miliony lidí, kteří ve Spojeném království pracují v tvůrčích odvětvích, byl skokem do neznáma,“ uvádí se v dopise, který podepsalo na 282 osobností z řad herců, hudebníků nebo spisovatelů.

Cítím se víc jako Evropanka než jako Angličanka. Bylo by šílenství nehlasovat pro setrvání. Měli bychom hranice bořit, ne je stavět.
Emma Thompsonová
britská herečka

Proti brexitu se staví i režiséři Danny Boyle či Mike Leigh, zpěvačka Paloma Faithová, spisovatel Ian McEwan, dramatik Tom Stoppard či další herecké hvězdy jako je Dominic West nebo Helena Bonham Carterová.

Pro setrvání je rovněž bývalý moderátor Top Gearu Jeremy Clarkson. „Nebylo by lepší zůstat a pokusit se, aby ta zatracená věc pořádně fungovala? Aby vznikly Spojené státy evropské, které budou fungovat stejně jako Spojené státy americké? S jednou armádou, s jednou měnou a spojené pod stejnými hodnotami?“ říká Clarkson.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přijdeme o peníze i kvalitní lid, varují vědci

Setrvání země v Evropské unii podpořila v otevřeném dopise i skupina elitních vědců, nositelů Nobelových cen. Případný odchod by podle nich poškodil budoucnost vědeckého výzkumu v zemi. Členství v osmadvacítce umožňuje britským výzkumníkům volně se pohybovat po Evropě, sdílet nápady a spolupracovat s týmy z jiných zemí, o což by v případě odchodu z Unie přišli, varovali vědci. Zároveň by ztratili peníze z evropských fondů na podporu vědy.

„Ujišťování (zastánců) brexitu, že ministerstvo financí tento výpadek vynahradí, je naivní a samolibé, vzhledem k tomu, že poslední vlády nechaly Británii spadnout hluboko pod průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a EU co se týče investic do vědy v poměru k HDP,“ píší vědci. V dopise figurují také jména teoretického fyzika Petera Higgse, vývojového biologa Johna Gurdona či genetika Paula Nursea.

Slavný fyzik Stephen Hawking označil případný odchod z EU za „katastrofu pro britskou vědu“. „Dnes zaměstnáváme mnoho z našich nejlepších výzkumných pracovníků z kontinentální Evropy, včetně těch mladších, kteří získali granty z EU a kteří se rozhodli být s námi tady,“ zdůraznil vědec.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud jde o politiky, zachování svazku s Bruselem propaguje hlavně premiér David Cameron z Konzervativní strany, který dojednal v uplynulých měsících nové podmínky fungování. Zůstat v EU si spíše přejí i opoziční labouristé – podporu kampani vyjádřil třeba expremiér Gordon Brown. Současný stav chce udržovat i nový londýnský starosta Sadiq Khan – muslim pákistánského původu. O brexitu nechce slyšet ani Irsko a skotští nacionalisté, kteří vyhrožují novým referendem o nezávislosti.

Caine ani Ecclestone už nechtějí svazek s Bruselem

Po odchodu z EU volá kriketová legenda – sir Ian Botham. Ten tvrdí, že miliony liber, které Londýn neustále posílá do Bruselu, přijdou vniveč nebo se jich zmocní korupčníci a vyzval Brity, aby požadovali zpět základní suverenitu, kterou uzurpují eurokraté.

Protiunijní postoje zastává také anglický herec Michael Caine, který se počátkem roku dočkal pochvaly od šéfa euroskeptické strany UKIP Nigela Farage, když kritizoval, že Britům „diktují tisíce anonymních bruselských úředníků“. „Pokud se nic nezmění, měli bychom vystoupit,“ míní herec.

Nemohou vám diktovat tisíce anonymních služebníků, kteří vytvářejí pravidla. A vy si jen řeknete: ‚Aha, počkejte…' Pak se začnou dohadovat o financích, ale my od nich nakonec víc nakupujeme, než abychom jim prodávali. Jsem si jistý, že bychom měli vystoupit.
Michael Caine
britský herec

„Věřím, že bychom měli vystoupit. Jde o filozofii, demokracii. Ale také o demokracii versus autokracii. Týká se to všech těchto témat,“ říká tvůrce seriálu Downton Abbey Julian Fellowes. Herečka Joan Collinsová napsala na Twitteru jen jasné slovo „brexit“, které doplnila britskými vlajkami.

Brexit podporuje i bývalý fotbalový kapitán Sol Campbell, který kritizoval současnou situaci, kdy jsou britské kluby „zaplaveny průměrnými hráči ze zahraničí, zvlášť z Evropy, kteří vytěsňují mladé a nadané Brity“. „Existuje reálné nebezpečí, že přijdeme o možnost objevit novou generaci špičkových domácích hráčů,“ poznamenal sportovec.

Známá jízlivá publicistka Katie Hopkinsová použila k obhajobě brexitu březnové útoky v Bruselu. Kontroverzní komentáře zveřejnila jen několik hodin po třech explozích v belgické metropoli, které zabily desítky lidí. Hopkinsová na Twitteru tehdy obvinila německou kancléřku. „Příště až uslyšíte někoho říkat, že jsme bezpečnější v Evropské unii – vzpomeňte si na Brusel, který je považován za srdce Evropy a nyní je z něj džihádistické centrum. Každý z vás, kdo vítal uprchlíky a říkal, abychom je vpustili, vy všichni jste odpovědní za Brusel. A stále to nevidíte,“ konstatovala komentátorka.

Protibruselské vyjádření přišlo také z úst hvězdy reality show Dragon' s Den Duncana Bannatyneho. V roce 2014 podnikatel napsal na Twitteru: „Musíme opustit EU… Existuje celá řada důvodů, ale když vezmu všechny v úvahu, bude nám lépe, když budeme pryč.“ Poté, co Cameron vyjednal s Bruselem dohodu o reformách, Bannatyne tweetoval: „OK, dohoda dosažená Davidem Cameronem není právně závazná, takže upřednostňuji možnost brexitu.“

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone uznává, že Cameron udělal pro Británii vše, co je v jeho silách, ale stejně bude lepší opustit Evropu, jelikož na podnikání to nebude mít žádný vliv. „Už jsem řekl, že nemám moc rád demokracii. Nic se neudělá,“ poznamenal Ecclestone s tím, že Britové dávají EU víc než od ní dostávají.

Jedním z nejvýraznějších politiků, kteří podporují brexit, je Nigel Farage, šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP): „Odchod z Evropské unie je jediný způsob, jak získat zpět národní sebevědomí,“ tvrdí euroskeptik. „Británie by měla opustit EU, protože členství v tomto bloku dusí inovace, volnou soutěž i demokracii,“ říká Cameronův poradce Steve Hilton. Pro odchod je rovněž bývalý londýnský starosta Boris Johnson.

Referendum rozděluje i zahraniční osobnosti

Do debaty se zapojil na Twitteru třeba slavný kanadský zpěvák Bryan Adams. Ten se Britů ptal, jestli „skutečně chtějí být ovládáni lidmi, kteří nebyli zvoleni“ a kritizoval bruselskou byrokracii.

Naopak proti britskému odchodu se vyslovila americká herecká hvězda Matt Damon, který se proslavil mimo jiné snímkem Dobrý Will Hunting. Myšlenku brexitu považuje za šílenou. „Jak by Evropa za 25 let vypadala?“ ptal se studentů z prestižní technické univerzity MIT, kteří by podle něj měli začít okamžitě řešit problémy dnešního světa, jako je migrace, změny klimatu nebo nerovnost.

Také více než tři desítky českých osobností v otevřeném dopise vyzvaly Brity, aby hlasovali pro setrvání v Unii. Bývalý velvyslanec v Londýně Michael Žantovský, modelka Eva Herzigová či dirigent Jiří Bělohlávek připomínají úzké britsko-české historické vazby a vyzdvihují roli Británie v EU, která dosud zabraňovala, aby v Unii nějaký stát získal nadvládu. 

Před dopady brexitu varují evropští politici v čele se šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem nebo šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, ale i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Setrvání Britů v EU si přeje americký prezident Barack Obama i česká vláda.

Odchod Británie z EU by naopak uvítala šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová: „Odchod Británie z Evropské unie by ukázal, že je možné žít i mimo Unii. Chci, aby každý člověk mohl říct, co si o tom myslí. Doufám, že i Francouzi budou brzy mít stejnou možnost.“

Výhody setrvání a opuštění Unie
Zdroj: BBC/ČT24