Tusk: Odchod Britů z EU může zničit západní civilizaci

Celých sedm let by mohlo trvat nastavení nových vztahů mezi Bruselem a Londýnem, pokud by Britové odsouhlasili odchod z Unie. V rozhovoru pro německý deník Bild to uvedl šéf Evropské rady Donald Tusk. Takzvaný Brexit by podle něj mohl politicky poškodit celou západní civilizaci. Setrvání Británie v EU v pondělí podpořil britský expremiér Gordon Brown z Labouristické strany.

„Ukončení všech smluvních povinností a závazků by bylo velmi smutné, ale relativně snadné, trvalo by to zhruba dva roky. Mnohem těžší by pak bylo vyjednání nových vztahů. Každý ze zbývajících 27 států i Evropský parlament by musel výsledek schválit. To by trvalo nejméně sedm let a obávám se, že tu není žádná garance úspěchu,“ prohlásil o případném vystoupení Británie z Unie Donald Tusk.

Posílíte radikální antievropany, varoval Brity Tusk

Brexit by podle něj způsobil vážné škody Evropské unii i Británii samotné. „Hospodářské nevýhody by pocítil každý v EU, ale především sama Británie. Z politického hlediska by její odchod posílil všechny radikální antievropany ve všech státech EU,“ varoval Tusk. Pro Londýn by odchod podle něj znamenal i obrat k horšímu z geopolitického hlediska.

Nebezpečí Brexitu podle Tuska spočívá i v tom, že nikdo nedokáže odhadnout jeho dlouhodobé důsledky. „Jako historik se obávám, že by mohl být nejen počátkem zničení EU, ale dokonce celé západní politické civilizace,“ varoval šéf unijních summitů.

Tusk se ohradil proti tvrzení, že Unie je v současnosti příliš velká a že její velikost jí brání účinně reagovat na aktuální krize.

„Žádná ze současných krizí nemá nic společného s rozšířením EU. A nic by se nezlepšilo, kdyby EU byla rozdělená nebo menší,“ podotkl. „Krize, které nyní prožíváme, nesmí být zneužívány k rozdělení Evropy. Minievropa by byla tou nejhorší odpovědí na obří problémy, jimž čelíme,“ dodal.

Gordon Brown
Zdroj: ČT24/ISIFA

Brown proti Brexitu. Přesvědčí voliče labouristů?

Setrvání Londýna v Evropské unii veřejně podpořil britský expremiér Brown. Podle agentury AP vyzval, aby Británie byla vůdčí silou evropského bloku namísto toho, aby ho opouštěla. Brownova podpora je důležitá především pro voliče jeho Labouristické strany. Předseda labouristů Jeremy Corbyn totiž dlouho vystupoval jako kritik evropského bloku, píše AP.

Setrvání Británie v EU podpořil nově i mluvčí labouristů pro zahraniční politiku Hilary Benn. „Británie vždy hleděla za hranice svých břehů a zasazovala se o svět. Odchod z EU by z nás udělal chudší Británii, menší Británii a méně vlivnou Británii,“ řekl.

Brexit
Zdroj: CLODAGH KILCOYNE/Reuters

Průzkumy si protiřečí

Referendum o setrvání nebo vystoupení Británie z Unie proběhne ve čtvrtek 23. června. Napětí přitom stoupá nejen tam, ale i v celé Evropské unii. Průzkumy ukazují střídavě na vítězství stoupenců svazku s Bruselem i příznivců Brexitu.

Ankety ale mohou být zrádné – nespolehlivost průzkumů ukázalo například v roce 2014 referendum o skotské nezávislosti. Tehdy ankety avizovaly odluku od Londýna, což se nakonec nepotvrdilo.

Podobná situace se opakovala i loni před parlamentními volbami, kdy průzkumy očekávaly vyrovnané výsledky konzervativců a opozičních labouristů a Cameron nakonec jasně vyhrál.