Napětí před referendem stoupá. Podle nového průzkumu mají náskok odpůrci EU

V Británii vrcholí kampaně před klíčovým referendem o EU. Napětí roste i vzhledem k nejrůznějším anketám, které slibují napínavé hlasování. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti ORB vedou o deset procentních bodů stoupenci Brexitu – svazek s Bruselem se nezamlouvá 55 procent dotázaných. Dosud byly přitom výsledky průzkumů velmi těsné.

Britové půjdou hlasovat už ve čtvrtek 23. června. Podle průzkumu společnosti ORB, která sondáž vyhotovila pro list The Independent, vedou celkem výrazně zastánci Brexitu. Průzkumu se zúčastnilo 2000 respondentů a jen 45 procent z nich se vyslovilo ve prospěch unijní budoucnosti Británie.

Odpůrci EU tak nyní v sondážích ORB zaznamenali dosud největší náskok, agentura Reuters ale upozornila, že lidem nebyla nabídnuta možnost „nevím“. Ještě na konci května anketa této společnosti ukázala vedení prounijního tábora s 51 procenty hlasů.

Independent stojí jednoznačně na straně názoru setrvat v Evropské unii. Určitě se objeví spekulace o tom, že jde o mobilizační zprávu, která se listu akorát hodí.
Kryštof Kruliš
analytik AMO

Generační střet: Mladí chtějí zůstat, starší pryč

Pokud jde o věk, rozdíly jsou značné. Sedm z deseti Britů mezi 18 a 24 lety chce zůstat v Unii, starší lidé pak upřednostňují Brexit – pro odchod z Unie je 64 procent lidí ve věku nad 55 let. Jen něco málo přes polovinu mladých lidí je ale přesvědčeno, že hlasovat půjde, u starších jsou to čtyři pětiny.

Nejvíc příznivců svazku s Bruselem je ve Skotsku (60 procent). Překvapil Londýn, který je považován za prounijní – podle sondáže by chtělo Brexit 56 procent respondentů. Jen 66 procent dotázaných ale uvedlo, že volit určitě půjde. To je nejméně ze všech regionů, upozornil Independent.

Sedm z deseti respondentů si myslí, že kampaň před hlasováním je příliš negativní. Kampaň zastánců Brexitu to přečte tak, že Cameronovi lidé se svojí kampaní strachu neuspěli, poznamenal list.

Brity zajímá víc ekonomika než migrace

Jen čtyři z deseti dotázaných si myslí, že výsledek referenda nebude mít dopad na jejich každodenní život. Více než polovina Britů přitom při rozhodování klade důraz spíše na ekonomické důsledky než na migraci.

Nespolehlivé průzkumy

V průzkumech v nedávné době střídavě vítězily oba tábory, což znepokojuje finanční instituce i trh. Například libra kvůli možnému riziku Brexitu oslabila vůči dolaru až na třítýdenní minimum. Mnozí investoři i analytici kvůli nejasným výhledům sondáží více sledují sázkové kurzy, které dlouhodobě předpokládají britskou budoucnost v EU.

Že se na průzkumy nelze spolehnout, ukázalo v roce 2014 referendum o skotské nezávislosti. Tehdy ankety avizovaly odluku od Londýna, což se nakonec nepotvrdilo. Podobná situace se opakovala i loni před parlamentními volbami, kdy průzkumy očekávaly vyrovnané výsledky konzervativců a opozičních labouristů a Cameron nakonec jasně vyhrál.