Londýnská City už pociťuje strach investorů z britského odchodu

O tom, zda se Britové vyjádří pro odchod z Unie, stále není jasno, na londýnské obchodní čtvrti City už se ale obavy z Brexitu podepisují několik měsíců. Kvůli obavám z výsledku referenda už ekonomové pozorují úbytek zahraničních investic. Londýnská City přitom funguje od 17. století jako srdce světového obchodu.

Londýnská City je označovaná pro svoji malou velikost často také jako Square Mile, tedy čtvereční míle. Nejvíce je spojená s obchodem, bankami a pojišťovnictvím.

„V prvním čtvrtletí v porovnání s loňským fúze a akvizice klesly o 39 procent a pozorujeme skutečné zastavení zahraničních investic do Británie,“ uvedla zakladatelka firmy pro správu majetku SCM Direct Gina Millerová.

Británie je centrem mimoevropských firem

Zahraniční firma registrovaná v jedné zemi Unie, tedy v Británii, může fungovat v kterékoliv jiné bez další regulace. Bez takové výsady by britská obchodní základna ztratila pro cizince přitažlivost. V Británii je přitom víc ústředí mimoevropských firem než v Německu, Francii, Švýcarsku a Nizozemsku dohromady.

Horizont ČT24: Londýnská City se obává odchodu z Unie (zdroj: ČT24)
V londýnské City jsme už v březnu dospěli k rozhodnutí, že zaujmeme jasné stanovisko. Zcela rozhodně si přejeme v Evropě zůstat.
Jeffrey Evans
starosta londýnské City

„Je možné, že i kdyby voliči vybrali odchod z Unie, dostala by Británie nějakou výjimku pro fungování sektoru služeb v rámci zbytku Evropy. Ale trvalo by to dlouho,“ uvedla ekonomka a bývalá vládní poradkyně Vicky Pryceová.

Žádná země velikosti a významu Británie ovšem ještě nikdy z tak provázaného ekonomického bloku nevystupovala. Výsledek si nikdo netroufne předjímat. Referendum proběhne 23. června.

Výhody setrvání a opuštění Unie
Zdroj: BBC/ČT24