Bouře v Austrálii zabily tři lidi, třicetiletá voda zaplavila Sydney

Východní pobřeží Austrálie zasáhly o víkendu silné bouře. Dosud si vyžádaly tři oběti, několik dalších lidí se pohřešuje. Meteorologové před bouřemi nadále varují, přesouvají se k jihu země. Třináctimetrové vlny, průtrže mračen a silný vítr způsobily ve městě Sydney největší povodně za posledních třicet let.

Média atmosférický jev nad Austrálií označila za „superbouři“. Vydatný déšť provázel vítr, který měl v nárazech sílu až 115 kilometrů v hodině. „Za poslední dva dny jsme byli svědky dvou královských přílivů. Hladinu moře zvedly neobvykle vysoko, až o dva metry. Vlny navíc dosahovaly výšky 13 metrů,“ uvedl profesor univerzity v Novém Jižním Walesu Ian Turner. 

Královský příliv je laický termín označující zkrátka mohutný příliv. Dochází k němu za určitých podmínek, podstatná je především pozice měsíce. Tentokrát se příliv spojil s obrovskými, větry hnanými vlnami. „Surfaři říkali, že byly nejvyšší, co pamatují,“ říká spolupracovník ČT v Austrálii Filip Koubek.

„Bouře způsobila tři základní věci. Jednak se královské přílivy setkaly se silnými větry a ničily celé pobřeží. Druhou věcí byly povodně ve vnitrozemí a třetí velice rozvodněné řeky, které způsobily rekordní záplavy v Tasmánii, což je velký ostrov pod Austrálií,“ popisuje Koubek.

Nejničivěji bouře udeřila nad nejvíce obydlenou částí Austrálie. „Zatím se odhaduje, že mohla být padesátiletá nebo i stoletá,“ říká Koubek. Jen v Novém Jižním Walesu je bez proudu okolo 90 tisíc domácností. Počasí ochromilo prakticky vše, od dopravy až po internetové spojení.

Tři lidé se utopili v autě

Ze zatopených oblastí podemletého pobřeží bylo nutné vyprostit stovky lidí. Většina z nich se pokusila projít nebo projet zaplavenými silnicemi. V potoku u města Bowral jižně od Sydney našli v automobilu tělo muže, stejně jako v nákladním autě, které unesl příval vody na jihozápadním předměstí. V dodávce, již strhl živel, se utopil také sedmatřicetiletý muž v Canbeře. Několik dalších lidí se pohřešuje.

Úřady vydaly kvůli hrozbě záplav výstrahu v několika státech, silný déšť stále trvá ve Viktorii, Novém Jižním Walesu a v Tasmánii, kam se bouře přesouvá. Podle předpovědí mohou její severní část postihnout nejhorší záplavy za mnoho desítek let.

V napětí je ale celá Austrálie. „Právě vrcholí nejvyšší královský příliv. Ten bude dobývat už erodované pobřeží, na němž stojí domy, které už nemají dostatečnou oporu. Odhaduje se, že za dnešní noc dojde k ještě větším materiálním škodám než doposud,“ dodává Koubek.

Bouře a povodně pohledem sociálních sítí

Uživatelé sociální sítě Twitter sdílí fotografie a záběry australských bouří a jejich následků.

  • Pobřeží u Sydney:
  • Obří vlny byly k vidění i v Tasmánii:
  • Dron zdokumentoval rozbouřené moře na severu Sydney:
  • Video z evakuovaného parkoviště karavanů na předměstí Sydney:
  • Záběry řádění živlu na východním pobřeží Austrálie: