Konference v Paříži udělala další šrám na izraelsko-francouzských vztazích

Události k francouzsko-izraelským vztahům (zdroj: ČT24)

Pařížská mezinárodní konference o míru na Blízkém východě, na kterou nedostali pozvánku ani Izraelci, ani Palestinci, vzbudila v židovském státě vlnu kritiky. Tamní ministr zahraničí prohlásil, že konference vyhlídku na mír oddálila. V minulých letech mezi Francií a Izraelem došlo už k několika nedorozuměním. Francouzi přitom na nejvyšší úrovni vystupují jako jeden z klíčových izraelských spojenců v Evropě.

Mírovou konferencí o Izraeli a Palestině, na které obě země chyběly, si Francouzi v očích Izraelců nepolepšili. „Jestli opravdu chcete napomoci míru, pak nám pomozte zahájit přímá jednání s (palestinským vůdcem) Mahmúdem Abbásem,“ vyzval izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Před francouzským ministrem zahraničí Jeanem-Markem Ayraultem dříve také řekl, že pochybuje o nestrannosti Francie, protože Paříž nedávno hlasovala v UNESCO proti Izraeli. „Řekl jsem, že skandální rozhodnutí, jež UNESCO přijalo s podporou Francie a které neuznává tisíciletý svazek židovského národa s Chrámovou horou, vrhá stín na nestrannost fóra,“ řekl Netanjahu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Francie totiž v UNESCO hlasovala pro rezoluci, která dává symbolickým místům židovského národa v Jeruzalémě arabská jména. UNESCO například přijalo na žádost Palestinců rozhodnutí, že nebude používat termín Chrámová hora (Temple Mount), ale mešita al-Aksá. 

Členové francouzské vlády se od hlasování později distancovali. Ayrault k tomu řekl, že jde o „nešťastné a zraňující“ formulace, kterým bylo záhodno se vyhnout. „Francie toho lituje. Názor Francie na Jeruzalém zůstává stejný: Jeruzalém je zásadní město pro tři velká náboženství a patří všem věřícím, židům, křesťanům a muslimům,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Před třemi lety zase celý svět oběhly zprávy o střetu evropských diplomatů s izraelskými vojáky. Vojáci tehdy v Izraeli u arabské vesnice Makhul zabavili diplomatům EU pomoc, kterou vezli Palestincům na Západní břeh Jordánu. Nedovolili jim předat stany beduínům, kterým izraelské úřady srovnaly jejich domovy se zemí.

Izraelci během incidentu vytáhli z auta francouzskou diplomatku Marion Fesneau-Castaingovou. „Vyvlekli mě z auta a strhli mě k zemi bez ohledu na mou diplomatickou imunitu. Takhle se tam respektuje mezinárodní právo,“ uvedla tehdy.

Izraelský premiér naopak rozčílil Francouze krátce po loňských lednových atentátech, při kterých islámský radikál Amedy Coulibaly zaútočil na košer obchod v Paříži, kde zemřeli čtyři židovští zákazníci. Netanjahu ve velké pařížské synagoze při příležitosti mezinárodního pochodu solidarity vyzval francouzské židy, aby se odstěhovali do Izraele.