Izraelci prý napadli evropské diplomaty

Jeruzalém - Izraelští vojáci prý hrubě zacházeli s diplomaty Evropské unie, zabavili jim také pomoc, kterou vezli Palestincům na Západní břeh Jordánu. Na místě, kde žilo asi 120 lidí, nechal Izrael strhnout jejich příbytky. Stalo se to poté, co nejvyšší soud rozhodl, že vybudovaná vesnice vznikla ilegálně.

Izraelští vojáci čelí obvinění, že se chovali hrubě k evropským diplomatům, již na Západním břehu Jordánu chtěli předat humanitární pomoc. Zástupci evropských institucí chtěli u vesnice Makhul předat stany beduínům, kterým izraelské úřady srovnaly jejich domovy se zemí. Izraelci ale obklopili jejich konvoj a vyzvali je, aby pomoc vůbec nevykládali. 

Fotograf AFP navíc popsal, jak Izraelci vytáhli z auta francouzskou diplomatku Marion Fesneau-Castaingovou. Ta sama říká: „Vyvlekli mě z auta a strhli mě k zemi bez ohledu na mou diplomatickou imunitu. Takhle se tam respektuje mezinárodní právo.“ 

V palestinské vesnici Makhul žilo asi 120 lidí. Armáda jim zdemolovala jejich domovy poté, co izraelský nejvyšší soud rozhodl, že tam stojí ilegálně. I když beduíni přišli o zázemí, nechtějí oblast opustit. 

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda zásah proti diplomatům obhajuje s tím, že snahou bylo zabránit postavit v oblasti stany. Tvrdí přitom, že Palestinci házeli na vojáky kameny. Armáda prý nicméně prověří, zda skutečně vojáci neudeřili i na diplomaty, na které se vztahuje imunita. Pokud by se podezření potvrdilo, slíbila armádní mluvčí, že se incident bude řešit na vysokých místech. 

Svědci tvrdí, že nikdo na místě kameny neházel. Když se francouzská diplomatka zvedla ze země, kam ji svrhl izraelský voják, udeřila ho do tváře. 

K podobnému incidentu přitom došlo i minulý týden, kdy izraelští vojáci zabránili Červenému kříži, aby doručil do Makhulu humanitární pomoc.