Do Fort McMurray se po požáru začínají vracet lidé. Návrat k běžnému životu ale potrvá

Tisíce obyvatel evakuovaného kanadského města Fort McMurray poničeného požárem se po měsíci začaly vracet do svých domovů. V první vlně přicházejí lidé z neponičených částí města, někteří obyvatelé nejpostiženějších čtvrtí si budou muset počkat zřejmě až do září.

Pro návrat obyvatel kanadského města Fort McMurray bylo splněno pět hlavních podmínek - požár již město bezprostředně neohrožuje, byla obnovena nezbytná infrastruktura, začaly fungovat základní policejní, zdravotní a hasičské služby, nebezpečné oblasti jsou zajištěny a místní správa se ujala vedení.

„Obyvatele, kteří se rozhodli tento týden vrátit, žádám, aby se nevydávali domů bez plánu,“ řekla premiérka provincie Alberta Rachel Notleyová. „Vezměte si jídlo, vodu a další zásoby na příští dva týdny,“ vyzvala. Zároveň varovala, že nejde o návrat k normálnímu životu: „Ještě to není oslava. Máme pořád hodně práce.“

Události: Do Fort McMurray se vrací lidé (zdroj: ČT24)

V platnosti je mimo jiné i doporučení vodu z kohoutků převařovat. Nezbytné je natankovat dostatečné množství paliva do auta, neboť čerpací stanice mají omezené zásoby pohonných hmot.

Lidé, kteří již do města dorazili, se pustili do úklidu svých domovů, které museli opustit velmi narychlo a podle toho to uvnitř po čtyřech týdnech vypadalo. „Hrozně to smrdělo, bylo to jídlo. Všude byly mouchy, masařky. Moje první myšlenka byla, bože, co se tady stalo?“ řekla Pilar Ramirezová, která jako tisíce dalších bydlí v ohněm netknutém centru města.

Návrat k původnímu životu ve Fort McMurray potrvá roky
Zdroj: Reuters

Ve vzduchu je stále cítit kouř

Vyvarovat se cesty do města by se podle úřadů vedle těch, jejichž čtvrtě zůstávají uzavřené, měli také lidé s dýchacími potížemi. Ačkoli se stav ovzduší každým dnem zlepšuje, nynější prostředí není stále považováno za dostatečně bezpečné.

Oheň, který se začal šířit počátkem května, zničil přes 2400 domů, tedy zhruba desetinu celého Fort McMurray. Evakuováno bylo na 90 tisíc lidí. Požár zasáhl oblast o rozloze asi 5800 kilometrů čtverečních, což odpovídá více než polovině Středočeského kraje, a hasičům se ho stále nepodařilo zlikvidovat. Jeho výrazné rozšíření už se ale nepředpokládá.