Severní Itálie se znovu otřásla, 16 lidí nepřežilo

Bologna - Nejméně 16 mrtvých a dvě stovky zraněných si vyžádalo zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy škály, které krátce po deváté hodině ráno zasáhlo severovýchodní Itálii. Epicentrum bylo ve vzdálenosti 40 kilometrů severozápadně od Bologni v hloubce 9,6 kilometru. Podobně silné otřesy tuto oblast postihly už před deseti dny; tehdy zde zahynulo sedm lidí a byly zničeny stovky budov. Otřesy tentokrát pocítil celý sever země. Počet obětí není konečný, protože řada lidí je uvězněna pod troskami. Oblast kromě toho po několika hodinách nezvykle zasáhlo několik dalších otřesů, druhý ve 12:56 měl sílu 5,3 stupně Richterovy škály. Pět lidí se dosud pohřešuje. Mezi oběťmi jsou nejméně dva cizinci, Marokánec a Ind. „Zatím jsme od italských úřadů žádnou informaci týkající se českých občanů neobdrželi,“ uvedla vedoucí konzulátu ČR v Římě Elisa Bradáčová na otázku, zda se dnešní zemětřesení v severní Itálii nějak dotklo českých občanů.

Jak upřesnila spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi, pět lidí zemřelo ve zřícených továrních halách v Mirandole a San Felice, nekolik lidí zahynulo doma a pod troskami kostela zemřel jeden farář. Po prvním zemětřesení v devět ráno bylo zaznamenáno dalších pět otřesů o síle přes čtyři stupně Richetrovy škály. Epicentrum se navíc posunulo na sever k Modeně. Nové otřesy zasáhly vedle Modeny i Brescii a Milán, pocítily je i Benátky, Aosta, Trento, Pesaro a Ancona. Nejvíce zdevastoavná jsou města Mirandola a Cavezzo.

Následné otřesy byly nezvykle silné, jeden z nich dosáhl 5,6 stupně Richterovy škály. Italská televize vysílala záběry zřícených budov, sanitek a záchranářů, kteří odklízejí trosky. 

V Miláně, Bologni, Florencii, Benátkách a Pise byly preventivně evakuovány vládní budovy, školy a obchody. V nemocnici v Modeně evakuovali matky s malými dětmi. Řada lidí opustila v panice své domovy a vyběhla do ulic. Lidé si předávali informace po Twitteru i jiných sociálních sítích. Z těchto zpráv vyplývá, že otřesy byly cítit na celém severu země. Evakuovala se i škola v Janově, v Ostiglii se zřítila škola těsně po evakuaci.

Reakce Čechů v postižených oblastech:

Sara Jaroslava Ghirelliová, Ferrara:
„Stále sleduji zprávy s taškou všeho potřebného připravenou u dveří; nikdo neví, co se bude dít. Máme strach, je tu panika při každém otřesu. Po posledních otřesech to vypadalo, že se všechno vrátilo do normálu - až do dnešního rána, kdy otřes vyhnal vystrašené lidi na ulici ven z fabrik, domů a dílen, kde pracují. Další, o něco menší otřesy byly po třinácté hodině a zem se pořád otřásá. Mám hrozný strach, nikdy jsem toto v Itálii nečekala.“

Jiří Duchna, Mantova:
„U nás v okolí padají věže od kostelů. Nejhorší je, že předem nevíte, kdy přijde další otřes. Ono běžet přes celý byt pod nosnou zeď našeho domu není moc pěkné. Důležité pro mě bylo objímat mého synka. Doufáme, že už to skončilo. Ale jak to vidím v televizi, u nás v Mantově jsme na tom dost dobře.“

Alena Duchnová, Mantova:
Dělám zdravotní sestru na geriatrii v Mantově, to je pár kilometrů od epicentra. Budova má sedm pater, já byla ve druhém patře, když se to stalo dnes poprvé v devět hodin. Po pár vteřinách jsem pochopila, co se děje, a utíkala jsem na terasu, volala jsem ostatní kolegyně, aby mě následovali. Vzpomněla jsem si, že nemohu použít výtah ani schody. Vzali jsme s sebou i pár lidí na vozících. Byli jsme vyděšení, měli jsme strach o naše děti a rodiny. Telefony nefungovaly dobrých 15 minut. Venku v okolí bylo plno lidí a děti ze školky a jeslí na zahradách. Ještě jsme se nestačili ani vzpamatovat a bylo to tu znovu! Tentokrát bylo slyšet mnohem víc křiku, vidělo se i více slz. Ono mít strach o život dvakrát za den, to je síla!

Některé budovy vážně poškozené zemětřesením před deseti dny se prý zřítily. Na tratích z Bologni do Verony, Padovy a Milána byly zastaveny vlakové spoje, v Modeně nefungují mobilní sítě. V centru Bologni a jejím okolí byla přerušena hromadná doprava. Zemětřesení vážně poškodilo kostel svatého Františka v Mirandole. V Benátkách spadla u nádraží socha, která jen těsně minula jednu kolemjdoucí.

Dóm v Mirandole poškozený zemětřesením
Zdroj: Facebook/Daniela Smerieri

Ferrari a Ducati má raději zavřeno

Výrobu zastavila i továrna Ferrari v Maranellu, třebaže její budovy nebyly poškozeny. Z bezpečnostních důvodů zavřely i továrny Ducati. Hotely v Ravenně oznámily, že jsou připraveny přijímat raněné; radnice v Bologni a v řadě dalších obcí uvolnily kvůli zlepšení komunikace Wi-Fi síť a v Padově na mimořádné schůzi města starosta dal k dispozici půl milionu eur na nezbytné záchranné práce. Univerzita v Padově je uzavřena, vyklízejí se všechna křídla budovy. Civilní ochrana apeluje na lidi, aby co nejméně používali mobilní telefony a uvolnili silnice pro záchranáře.

Emilia-Romagna bývá tradičně považována za bezpečnou

Oblast Emilia-Romagna je přitom tradičně považována ze seismického hlediska za bezpečnější než jiné části země. Po dnešních otřesech zde bylo vážně poškozeno několik historických budov, které utrpěly škody již při předchozím zemětřesení. Kromě toho bude mít katastrofa nepochybně negativní vliv i na italskou ekonomiku, která se potýká s recesí. Zemědělci v jedné z nejúrodnějších oblastí země, která má čtvrtý nejvyšší HDP v Itálii, už teď odhadují škody způsobené otřesy před deseti dny na čtvrt miliardy eur. Škody na historických budovách jsou nevyčíslitelné.

Účast vyjádřil papež i prezident

„Jsou tu oběti, situace je velmi vážná, někteří lidé jsou uvězněni pod troskami,“ říká italské televizi Alberto Silvestri, starosta San Felice sul Panaro. Prezident Giorgio Napolitano v rozhovoru s novináři vyjádřil nad oběťmi lítost. Velkou bolest a účast vyjádřil papež Benedikt XVI. Jeho pocity tlumočil novinářům Federico Lombardi. Premiér Mario Monti dnes slíbil, že jeho vláda učiní v co nejkratší době, co bude v jejích silách, aby zajistila obnovu normálního chodu v oblasti, která „je tak důležitá a tak výkonná pro celou Itálii“.

V noci na 20. května zasáhlo oblast zemětřesení o síle 5,9 stupně. Sedm osob zahynulo, pět desítek jich utrpělo zranění a přes pět tisíc lidí muselo vyhledat nouzové přístřeší. Mnozí z nich musejí dodnes bydlet ve stanech. Značné škody byly zaznamenány zejména na starých budovách a objektech historického významu. Region zasáhla v posledních dnech ještě série menších následných otřesů.

Kvůli poničeným domům se nemůže do svých domovů vrátit asi 14 tisíc osob. Bez střechy nad hlavou navíc zůstává dalších 7 500 lidí, kteří museli opustit domovy zasažené zemětřesením z 20. května.

Zemětřesení v Itálii 29. května 2012
Zdroj: ČT24

Nejhorší zemětřesení v italské a zároveň i evropské historii postihlo v prosinci 1908 jih Itálie, kde otřesy o síle 7,2 stupně Richterovy škály a následná vlna tsunami téměř srovnaly se zemí přístav Messina a značně poničily město Reggio di Calabria a v oblasti zabily na 100 000 lidí.

Zemětřesení v Itálii za posledních 50 let:

6. května 1976 - Region Friulsko v nejsevernější části Itálie postihly otřesy země o síle 6,1 stupně Richterovy škály; zemřelo 989 osob.

23. listopadu 1980 - Při zemětřesení v jižní Itálii o síle 7,2 stupně Richterovy stupnice zahynulo 2914 osob. Epicentrum se nacházelo v Eboli, nejvíce postižena byla Neapol a její okolí.

13. prosince 1990- Východní část Sicílie zasáhlo zemětřesení o síle 4,7 stupně Richterovy škály; zemřelo 18 lidí.

26. září 1997- Při zemětřesení v okolí středoitalské Umbrie přišlo o život 11 lidí a přes 50 000 obyvatel ztratilo střechu nad hlavou. Zničeny či vážně poškozeny byly i umělecké památky, včetně baziliky svatého Františka z Assisi.

17. července 2001 - V severoitalském regionu Horní Adiže u rakouských hranic zemětřesení o síle 5,2 stupně Richterovy stupnice zabilo nejméně tři osoby.

31. října 2002 - Zemětřesení na jihu Itálie v krajích Molise a Apulie si vyžádalo 30 obětí, včetně více než dvacítky dětí ze zřícené školy v obci San Giuliano di Puglia.

6. dubna 2009 - Otřesy půdy s epicentrem ve středoitalském kraji Abruzzy si vyžádaly na 300 obětí, nejvíce postiženo bylo hlavní město tohoto kraje L'Aquila. Mezi oběťmi byli i dva občané České republiky.

20. května 2012- Sedm lidí zemřelo při zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály, které udeřilo v noci na neděli u severoitalské Bologni.

ČTK