Bez obalu propagandy: Nahrávka ukazuje chaos islamistů na frontové linii

Zmatek a nemotornost: Nové video nelichotí propagandě IS (zdroj: ČT24)

Organizace Islámský stát budí hrůzu nejen svými činy, ale i jejich propagandistickým využitím. Nyní se ale na veřejnost dostala nahrávka, která ukazuje úplně jinou realitu. Kamera na helmě jednoho radikála při útoku zachycuje chaos v řadách teroristů.

Islámský stát dosud ukazoval světu zcela odlišná videa – jejich hlavním účelem bylo zastrašit ostatní a přitáhnout nové rekruty. Nahrávku skutečného boje, která trvá šest a půl minuty, získali pešmergové bojující proti džihádistům. Zveřejnil ji server organizace VICE News.

Podobným videem se přitom propaganda radikálů rozhodně chlubit nemůže – nahrávka se nese v duchu tragédie spojené s fraškou.  Zachycuje několik bojovníků, kteří v obrněném nákladním voze vyrážejí do útoku. Spolu s dalšími dvěma vozy chtějí prorazit kurdské obranné linie severně od Mosulu, odhodlání je ale skoro to jediné, na co se mohou „spolehnout“.

Když totiž jeden z vozů zasáhne střela, na reakci nejsou ozbrojenci příliš připraveni. V krizové situaci zmatkují a problém jim rázem dělá i ovládání vlastních zbraní. Rady si neví ani s podomácku vyrobeným granátometem, který po chvílích nezdarů nakonec namíří slepě před sebe a odpálí do prázdného prostoru. Při dalším zásahu pak opouštějí kamion, ale ve spěchu si zapomínají výzbroj. S dosavadní nablýskanou prezentací tak nemá počínání nemotorných mužů příliš společného.

Na „mediální obraz“ dosud IS spoléhal

Na propagandu se teroristé z organizace Islámský stát zaměřují dlouhodobě. Právě ta jim v počátcích pomáhala oslovit potenciální stoupence po celém světě. První videa zobrazovala hlavně přehlídky jejich úspěchů, slavnostní defilé pod černou vlajkou a ukázky jejich útoků.

Propagandistické video Islámského státu
Zdroj: ČT24

I odborníky zaujala technická propracovanost, kterou videa radikálů vykazovala. Na první pohled bylo zřejmé, že to není práce amatérů, ale lidí, kteří mají zkušenosti.

Kvalitě videí se vyrovnala jen jejich brutalita. Náborové snímky s téměř filmovými efekty doplnily záznamy vražd, často natáčené dlouhé hodiny hned na několik kamer a zjevně pečlivě režírované. Zatímco jedny měly zaujmout, v odpůrcích pečlivě gradované chladnokrevné násilí budilo odpor a strach. Film s vraždou jordánského pilota předvedl, kam je Islámský stát ochotný zajít.

Na krutost záběrů reagovala řada světových médií tím, že je postupně přestala zveřejňovat, nebo ukazovala jen části. Jak IS postupně obsazoval nová území – například město Rakká v roce 2014 – začal se prezentovat, jako by byl skutečnou státní strukturou. I to mělo za cíl nalákat do řad fanatických islamistů posily.

Rakká – bašta IS, kde se učí bojovat i malé děti (zdroj: ČT24)