Syrská vláda uzavřela po několika dnech bojů příměří s Kurdy

Syrská vláda v neděli uzavřela po několika dnech bojů příměří s Kurdy na severovýchodě země. Upevnit klid zbraní má i výměna zajatců mezi oběma stranami. Světoví politici se shodují na tom, že dokud se konflikt v Sýrii nepodaří vyřešit, neskončí ani uprchlická krize.

Boje mezi syrskou vládou a Kurdy, které si vyžádaly desítky mrtvých, se vedly zejména o město Kámišlí v provincii Hasaká, které má 220 tisíc obyvatel převážně kurdského původu.

V zemi panuje neklid navzdory širšímu příměří mezi režimem syrského prezidenta Bašára Asada a většinou povstaleckých skupin. Na lokální úrovni místy opět propukají boje. Příměří sice pomohlo ke zlepšení dodávek humanitární pomoci do některých oblastí Sýrie, ale podle OSN syrská vláda nepostupuje s pomocí dostatečně rychle.

Politické řešení se stále hledá

Americký prezident Barack Obama, který je právě na cestě po Evropě, znovu vyloučil, že USA pošlou do Sýrie pozemní jednotky. Pouze vojenské úsilí podle něj složitý konflikt v zemi nevyřeší. Obama řekl, že mezinárodní společenství by mělo nadále vyvíjet tlak na všechny zainteresované strany, včetně Ruska, aby se pokusily najít politické řešení.

Světoví politici se shodují na tom, že dokud se konflikt v Sýrii nepodaří vyřešit, neskončí ani uprchlická krize. Právě o migrační politice jednala v Turecku německá kancléřka Angela Merkelová.

Angela Merkelová s dětskými uprchlíky v Turecku
Zdroj: Bundesregierung/Steffen Kugler

Podle kancléřky Merkelové by v Sýrii měly vzniknout bezpečné zóny, kde by se přísněji dohlíželo na dodržování příměří. Spolu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem posuzovali na jihu Turecka přímo v terénu také naplňování migrační dohody mezi Bruselem a Ankarou.

Občanská válka v Sýrii si za pět let vyžádala přes čtvrt milionu obětí a způsobila masovou vlnu uprchlíků do Libanonu, Turecka a Evropské unie. Podle únorové statistiky OSN vyhnala válka z domovů přes 13 milionů Syřanů, z toho 4,8 milionu jich uteklo do zahraničí.