Svět po smrti Prince zfialověl

Svět 21. dubna opustil zpěvák Prince. Odchod umělce oplakávají lidé po celém světě. Budovy, deníky i weby v Americe zfialověly a připomínají tak hit Purple Rain. Podle amerického prezidenta svět ztratil nenahraditelnou tvůrčí ikonu.

Od chvíle, kdy se rozšířila zpráva o zpěvákově smrti, přicházejí k jeho domu v Paisley Parku stovky fanoušků, aby zde položily květiny. Podle zpravodaje BBC se z místa stala prakticky svatyně.

Odchod Prince oplakávají lidé po celém světě (zdroj: ČT24)

Vigilie se konají i v Los Angeles a Brooklynu, kde Princův známý, filmový režisér Spike Lee, uspořádal improvizovanou akci. Na hudebníka vzpomínají také u newyorského divadla Apollo, kde často vystupoval. 

Do fialového hávu se oblékly i Niagarské vodopády, Eiffelova věž nebo americký Empire State Building.

Americká NASA uctila Princovu památku fialovým snímkem mlhoviny…

V princově rodném Minneapolisu zfialověl stadion místního baseballového týmu Minnesota Twins. Osvícen byl rovněž most v centru města. Stovky lidí se shromáždily v nočním klubu First Avenue, kde Prince nahrál v roce 1984 píseň Purple Rain.

„Nedokážu popsat své pocity. Jsem starší než Prince. Takže první bych měl jít já, ne on. Byl neskutečně talentovaný… Jsem stále v šoku, vlastně ani nevím, co říkám, nemohu tomu uvěřit, jsem naprosto zdrcený,“ konstatoval Princův první manažer Owen Husney.

Princova smrt zasáhla i řadu hudebníků. „Nic se ti nevyrovná, Princi…,“ napsal na Twitteru zpěvák Justin Timberlake.

„Změnil svět! Byl to skutečný vizionář. Taková ztráta, jsem zničená,“ prohlásila zpěvačka Madonna. „Odpočívej v pokoji, Princi! Děkujeme, že jsi nám dal tak mnoho…,“ uvedla zpěvačka Katy Perry.

Podle šéfa Bílého domu svět přišel o nenahraditelnou tvůrčí ikonu. „Nikdo neměl silnějšího, odvážnějšího a kreativnějšího ducha. Jen málo umělců ovlivnilo směřování populární hudby a jejich talent ovlivnil tolik lidí. Naše myšlenky a modlitby jsou s jeho rodinou, s jeho kapelou a všemi, kdo ho milovali,“ vzkázal Obama.

Prince byl jedním z nejprodávanějších umělců všech dob. Mezi jeho největší hity patří Purple Rain, When Doves Cry nebo Kiss.

Proslul hlavně díky své extravaganci a originálnímu projevu při živých vystoupeních, kde se předváděl v divokých kostýmech. Písně měly často sexuální podtext, zněly vyzývavě. Během koncertů dokázal fanoušky dostat na kolena a probudit v nich pocit výjimečnosti. Byl výborným kytaristou, takže dokázal napsat něžnou soulovou baladu, jindy zase chytlavou beatlesovskou melodii nebo rozpoutat funkové vlnobití.

Příčinu Princovy smrti stanoví až páteční pitva. Zpěvák se před smrtí léčil z předávkování opiáty