Ruské letectvo a syrská armáda chystají úder, který má osvobodit Aleppo

Syrská armáda spolu s letectvem ruské armády připravují rozhodující ofenzivu k osvobození severosyrského Aleppa. Oznámil to syrský premiér Vaíl Halkí, který se sešel s ruskými poslanci. Syrská opozice ale hovoří o porušení příměří. Z okolí města jsou v těchto dnech hlášeny prudké boje s islámskými radikály. Aleppo bylo před válkou průmyslovým střediskem Sýrie a také jejím největším městem.

„Spolu s ruskými partnery připravujeme operaci k osvobození Aleppa a zastavení všech nelegálních skupin, které se nepřipojily k příměří, nebo ho porušily,“ řekl podle médií Halkí. Dmitrij Sablin z ruské delegace řekl, že ruské letectvo pomůže syrské armádě v pozemní operaci.

Rusko se do konfliktu zapojilo se svou armádou loni v září. Letos v březnu sice oznámilo částečné stažení kontingentu, Moskva si ale v Sýrii ponechala část letectva, které syrské jednotky stále podporuje. 

Ve středu má v Ženevě začít další kolo mírových rozhovorů. Do nich je zapojena i opoziční vyjednávací komise (HNC). Její členka Basma Kudmáníová řekla, že v minulých dnech se situace v Sýrii velmi zhoršuje a „příměří je na pokraji kolapsu“. Podobně Ramí Abdar Rahmán z organizace syrských ochránců lidských práv SOHR řekl, že „příměří v Halabu se hroutí“.

Organizace syrských ochránců lidských práv SOHR v neděli oznámila, že za posledních 24 hodin v provincii Aleppo zemřelo 19 členů fronty An-Nusra, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida, a 16 bojovníků loajálních Damašku. „Na několika frontách vypukly po (sobotní) půlnoci prudké boje,“ oznámila SOHR. 

Letecké útoky na město Rakká pak zabily čtyřiadvacet islamistů. Podle SOHR ale není jasné, zda nálety provedl syrský režim, Rusko nebo mezinárodní koalice včele s USA. „Při úderech bylo zabito nejméně 24 členů IS, včetně tří velitelů, a také osm civilistů,“ oznámil Ramí Abdar Rahmán.

Syrská vláda chce ve středu uspořádat parlamentní volby. Opozice je považuje za nelegitimní. Hlasování se totiž v mnoha částech země nebude moci konat.

Válka v Sýrii trvá už pět let

V zemi zuří občanská válka od jara 2011. Chaosu v zemi využily k šíření své ideologie islamistické skupiny, včetně teroristické organizace IS či fronty An-Nusra. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých. Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí. 

Od konce února platí v Sýrii příměří, netýká se teroristických skupin, jako je An-Nusra nebo Islámský stát (IS).