Syrské příměří začalo. Skepse nad dodržováním přetrvává

V Sýrii začalo od 23:00 hod. středoevropského času platit dočasné příměří. Díky němu by se k lidem měla dostat humanitární pomoc. Skepse nad dodržováním klidu zbraní ale trvá – poslední den se totiž na mnoha místech dál bojovalo. Turecko pak znovu varovalo, že v případě ohrožení bude své území bránit. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina jsou nicméně syrské ozbrojené skupiny připravené připojit se k příměří. S klidem zbraní souhlasí téměř sto povstaleckých skupin. Mírový proces v Sýrii bude podle Putina obtížný, žádná jiná alternativa ale neexistuje.

Rada bezpečnosti OSN krátce předtím jednomyslně přijala rezoluci podporující dohodu o příměří, kterou zprostředkovaly Spojené státy a Rusko. Rezoluce požaduje, aby klid zbraní respektovaly všechny strany syrské občanské války. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura zároveň oznámil, že v případě dodržování příměří hodlá 7. března obnovit mírové rozhovory.

Na hodnocení je brzo, ráno bude jasněji, letecké bombardování probíhá většinou přes den.
Rachid Khalil
Iniciativa pro svobodnou Sýrii, překladatel

„Příští dny budou klíčové, svět se bude dívat,“ řekl Barack Obama po jednání Národní bezpečnostní rady a zdůraznil odpovědnost Damašku a Moskvy v této etapě, budící naděje na konec syrského „chaosu“. Příměří by potenciálně mohlo vést k vyjednání mírové dohody o ukončení občanské války.

„Nikdo z nás si nedělá žádné iluze. Jsme si vědomi mnoha možných úskalí, je spousta důvodů pro skepsi, ale historie by nás tvrdě odsoudila, kdybychom se alespoň nepokusili diplomaticky ukončit hrozný konflikt,“ řekl prezident.

V konfliktu, který si vyžádal více než 270 tisíc mrtvých a polovinu Syřanů vyhnal z domovů, Rusko a Írán podporovaly Asadův režim, zatímco Spojené státy, Saúdská Arábie a Turecko stály za povstalci.

„Všichni vědí, co se má stát: všechny strany (které se zavázaly k příměří) mají ukončit útoky, včetně náletů, a umožnit přístup do obléhaných míst. Všechno bude ve značné míře záviset na respektování závazků ze strany syrského režimu, Ruska a jejich spojenců,“ zdůraznil šéf Bílého domu. Pokud nastane klid zbraní, trpícím Syřanům se uleví od násilí i získají více jídla a pomoci, kterou zoufale potřebují.

Drtivá většina opozičních skupin je pro příměří

Na podmínkách příměří se dohodly Rusko a USA a syrský prezident Bašár Asad v úterý ujistil, že se vláda ke klidu zbraní připojí. Příměří začalo platit v sobotu v 00:00 syrského času (v pátek 23:00 SEČ).

Připojí se k němu i drtivá část ozbrojených opozičních skupin. „(Opoziční) vyjednávací komise (HNC) potvrzuje, že došlo k dohodě mezi frakcemi Svobodné syrské armády a ozbrojenou opozicí ohledně dočasného příměří,“ uvedla HNC ve svém prohlášení. Syrský režim a jeho spojenci ale klid zbraní nesmí využít k dalším útokům proti rebelům pod záminkou, že jde o boj s terorismem, dodala opozice. Zatím není jasné, zda některé ze zbývajících ozbrojených skupin opozice podmínky příměří odmítnou.

Sousední Turecko varovalo, že v případě ohrožení bude své území bránit. „Dosud syrský režim využíval tato jednání, ať už ve Vídni, nebo v Ženevě, jako záminku pro získání času. Doufáme, že tentokrát bude výsledek jiný, ale zhoršující se situace na bojištích nás o tom nepřesvědčuje,“ řekl mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. Pochyby mají i samotní Syřané. Obávají se zesílení útoků islamistů, zároveň podezřívají i Asadovy vojáky.

Na radikální organizaci Islámský stát (IS) a s ním soupeřící frontu An-Nusra, která je napojená na teroristickou síť Al-Káida, se klid zbraní nevztahuje.

Islámský stát a An-Nusra nejsou nejpočetnější, ale patří k těm nejodhodlanějším, které působí velmi silně v terénu. Určitě se budou snažit narušovat příměří za jakoukoliv cenu.
Yaser Daniel Reizk
egyptský novinář

Vůdce An-Nusra potvrdil, že příměří nebude respektovat. Své příznivce abú Muhammad Džúlání naopak vyzval k vyostření útoků proti prezidentu Asadovi. Jeho muži prý budou v Sýrii bojovat až do poslední kapky krve. Na nahrávce, ze které citoval server Orient News, také zmínil, že pokud se válka v Sýrii nevyřeší, její následky budou mít dopad i na sunnitské muslimy v jiných částech regionu včetně Arabského poloostrova.

Syrská armáda dobyla několik vesnic v provincii Aleppo

Syrská státní média informovala, že v posledních hodinách před oficiálním začátkem příměří dobyla armáda několik vesnic v provincii Aleppo. Podle agentury SANA vojáci získali kontrolu nad třemi vesnicemi u města Chanásir.

Chanásir se nachází nedaleko silnice, kterou armáda využívala, aby se dostala do strategického města Aleppo. Nyní se vojáci snaží tuto cestu spojující Aleppo s centrální a západní částí Sýrie opět zprovoznit.

Aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva obvinili Rusko, že ve čtvrtek večer, pouhý den před příměřím, bombardovalo civilní cíle v povstalci drženém městě Duma, které leží asi 15 kilometrů severovýchodně od metropole Damašku. Mluvčí ruského prezidenta Putina Dmitrij Peskov ale tato obvinění odmítl. Jak dodal, „není to poprvé, kdy tato skupina pozorovatelů zveřejnila nepotvrzené informace, které nejsou podloženy fakty“.