U Idomeni se střetli běženci s makedonskou policií, došlo na slzný plyn i kameny

Stovky běženců z provizorního tábora v Řecku se pokusily překonat řecko-makedonskou hranici u Idomeni. Makedonská policie proti nim použila slzný plyn, uprchlíci zase na policisty házeli kamení. Několik lidí se během střetů zranilo. Uzavřená makedonská hranice brání tisícovkám migrantů používat k přesunu na Západ takzvanou balkánskou migrační trasu.

Přes plot s ostnatým drátem na řecko-makedonské hranici se pokusilo násilím dostat zhruba pět set migrantů. Podle svědků házeli na makedonské policisty kameny, ti se pak skupinu pokusili rozehnat slzným plynem. Podle řeckých médií policisté použili i gumové projektily, Makedonci to ale popřeli.

Na místě střetu zůstaly podle agentur desítky zraněných. Lékaři museli ošetřit především lidi s dýchacími obtížemi, tři z nich byli převezeni do nemocnice. Během zásahu se otočil vítr a slzný plyn zasáhl i řadu migrantů v tábořišti včetně řady dětí. Makedonská policie uvedla, že kameny, které házeli migranti, zranily tři její příslušníky.

V Makedonii zasahovala armáda i policisté, mezi nimi i čeští nebo rakouští. Na řecké straně ovšem nejsou vidět žádné bezpečnostní síly, uvedl odpoledne z místa zpravodaj ČT Davida Miřejovský. Migrantům se na několika místech podařilo zničit první linii obranného plotu a do Makedonie se dostalo několik desítek lidí. Makedonská armáda a policisté je zadrželi.

Uprchlíci hází na makedonskou policii kameny
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

Řecká policie už ráno varovala, že by v okolí Idomeni mohlo dojít k nepokojům. V provizorním uprchlickém tábořišti s 11 000 obyvateli se totiž objevily arabsky psané letáky, které migranty vyzývaly, aby se shromáždili a vyrazili k makedonskému pomezí.

Zpráva o možném otevření řecko-makedonské hranice se podle listu Kathimerini rozšířila i do dalších táborů v blízkosti hranice, z nichž do Idomeni dorazila řada lidí v naději, že budou moci pokračovat dál do Evropy.

Podle řeckých médií za letákovými akcemi stojí aktivisté. Dobrovolníci působící v Idomeni jsou v Řecku stále častěji terčem kritiky, neboť prý akcemi v tábořišti sledují vlastní politické cíle. Řecká policie už údajně pátrá po „zahraničních aktivistech“ zodpovědných za nedělní akci.

Podobné tiskoviny jako nyní se v Idomeni objevily už v polovině března a z jejich popudu se zhruba 2000 migrantů pokusilo překonat řecko-makedonskou hranici korytem řeky Vardar. Tři z nich přitom utonuli. Ty, kteří se do Makedonie dostali, místní policisté obratem poslali zpět.

V Řecku uvízlo přes padesát tisíc běženců

V celém Řecku se nyní zdržuje více než 53 000 migrantů. V zemi uvázli poté, co státy podél balkánské stezky uzavřely své hranice. V neděli do země pod Olympem dorazilo dalších 162 migrantů. Z tureckého pobřeží dopluli přes Egejské moře především na ostrovy Chios a Lesbos. 

Běžencům přitom hrozí riziko zpětné deportace. V pondělí totiž začaly přesuny migrantů z Řecka do Turecka na základě nedávno uzavřené dohody mezi Evropskou unií a Ankarou. Ta platí od 20. března a předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni.

Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72 000 běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.