Itálie kvůli podezřelé vraždě studenta stáhla z Egypta velvyslance

Itálie se kvůli vyšetřování vraždy italského studenta Giulia Regeniho rozhodla povolat do Říma ke konzultacím svého velvyslance v Egyptě. Osmadvacetiletý Regeni byl letos v lednu unesen a poté brutálně zavražděn. Jeho tělo se začátkem února našlo u silnice mezi Káhirou a Alexandrií. Italská strana má pochybnosti o tom, že vyšetřování v Egyptě probíhá korektně.

V Římě se od čtvrtka konalo dvoudenní jednání egyptských vyšetřovatelů s italskou prokuraturou a policií. Egyptská strana měla ukázat pokroky při vyšetřování případu, schůzka ale podle agentury ANSA skončila nezdarem. Italové se po jednání rozhodli spolupráci ukončit.

Koncem března egyptská policie informovala, že při přestřelce zabila čtyři členy zločinecké skupiny, která údajně v lednu Regeniho zavraždila. Našel se prý u nich batoh a pas zavražděného. Itálie nicméně tvrzení Káhiry, že vrahy studenta objevila, odmítla. Podle ní nemusí jít o skutečné pachatele.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pitevní zpráva ukázala, že Ital byl před smrtí krutě mučen. Jeho tělo neslo známky bodání, řezání a pálení cigaretou.

Student psal články kritické vůči vládě

Regeni byl v Egyptě v rámci doktorského studia politologie a mezinárodních vztahů na univerzitě v anglické Cambridgi. V Egyptě byl od loňského září a zabýval se fungováním odborů a pracovním právem. Psal i články, ve kterých kritizoval egyptskou vládu.

Že by se na Italově smrti mohla podílet přímo egyptská policie, Egypt odmítá. V posledních měsících se ovšem objevily doklady policejního násilí v zemi. Loni v prosinci byli dva policisté v nepřítomnosti odsouzeni k doživotnímu vězení za ubití člověka na policejním komisařství. Další policista dostal pětiletý trest za umučení podezřelé osoby.