KLDR v hrozbách nepolevuje. Odpálila pět raket krátkého doletu

Severní Korea odpálila pět střel krátkého doletu, které uletěly asi 200 kilometrů a dopadly do vod u východního pobřeží Korejského poloostrova. Informovala o tom jihokorejská armáda. Napětí může zvýšit sobotní vypuštění balonů, které do KLDR snesou deset milionů letáků s kritikou tamního režimu.

Severokorejské střely vyletěly mezi 15:00 a 16:00 místního času z města Hamhung. Jihokorejská armáda se snaží určit, o jaký typ raket se přesně jednalo, napsala agentura AP. Incident následoval poté, co Severní Korea opakovaně odsoudila pokračující jihokorejsko-americké vojenské cvičení, které Pchjongjang pokládá za nácvik invaze.

Čína po testu vyzvala KLDR, aby nedělala nic, co porušuje rezoluce OSN. „Severní Korea by se měla zdržet všech provokativních akcí, včetně odpalování střel, která jsou jasným porušením rezolucí OSN,“ uvedl i americký zvláštní vyslanec pro KLDR Sung Kim.

Jedná se o další test během několika dnů. Naposledy KLDR odpálila nejméně jednu balistickou raketu středního doletu v noci na pátek minulý týden. Dopadla po 800 kilometrech letu do moře východně od břehu Korejského poloostrova. Podle vedení jihokorejské armády KLDR poté pravděpodobně vyslala ještě jednu střelu, ta zmizela z jihokorejských radarů ve výšce asi 17 kilometrů.

KLDR a jaderný program
Zdroj: ČT24

Rada bezpečnosti OSN uvalila na KLDR mezinárodní sankce, které se týkají hlavně nákladní a námořní dopravy. Dovážet se nesmí luxusní zboží, zlato, uhlí, železo nebo železná ruda využitelná pro jaderný program.

V sobotu vyletí balony s kritickými letáky

Napětí na Korejském poloostrově může ještě zvýšit víkendový plán jihokorejských aktivistů. Ti chtějí v sobotu s pomocí obřích balonů naplněných heliem vyslat k severnímu sousedovi asi deset milionů letáků s kritikou tamního režimu.

Aktivisté, mezi nimiž je řada severokorejských uprchlíků, posílají propagandistické letáky do KLDR tímto způsobem už řadu let. Pchjongjang za to v minulosti pohrozil vojenskými útoky. V říjnu 2014 se severokorejští pohraniční strážci pokusili několik balonů sestřelit, což vyvolalo krátkou přeshraniční přestřelku.

Ostraha hranic
Zdroj: ČT24

Vypuštění balonů v pohraničním městě Padžu je plánováné na výročí potopení jihokorejské válečné lodi, na které v roce 2010 zahynulo 46 členů jihokorejského námořnictva. Mezinárodní vyšetřovací tým uvedl, že korvetu Čchonan zasáhlo severokorejské torpédo. KLDR ale svůj podíl na tragédii popírá.

Jihokorejská vláda prohlašuje, že aktivisté mají právo na vypouštění letáků, v minulosti ale policie několikrát tyto akce zastavila. Existovaly obavy, že by reakce KLDR mohla ohrozit životy a majetek jihokorejských občanů.